Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Het minimumloon stijgt met 10,15%: wat betekent dit voor u als werkgever?

Tijdens Prinsjesdag werd onder andere bekend gemaakt dat het minimumloon per 1 januari met 10,15% stijgt. Het doel van deze maatregel is om de inkomensongelijkheid te verkleinen en de welvaart te vergroten. De verhoging heeft echter niet alleen invloed op werknemers met een minimumloon, maar ook op mensen die gebruik maken van een WIA-, WW-, ZW-, of verlofuitkering. Dit heeft ook invloed op u als werkgever. Wat deze invloed precies is, vertellen we u in deze blog.

Het is voor het eerst sinds de invoering van het minimumloon in 1969 dat het kabinet een bijzondere verhoging doorvoert. De verhoging van ruim 10% is eerder en verder doorgevoerd dan in het coalitieakkoord is afgesproken. De reden hiervoor is de hoge inflatie van de afgelopen maanden. De hoogte van het minimumloon is niet het enige wat er met deze verhoging verandert. 

Minimumloon en maximum premieloon

Het minimumloon stijgt dus met ruim 10%. Deze stijging komt door de extra verhoging van 8,05% bovenop de indexatie. Voor een 36-urige werkweek komt het minimumloon dan uit op €12,40 per uur. De procentuele stijging van het minimumloon wordt ook doorgevoerd ten aanzien van het maximum premieloon. Als je op dit moment op jaarbasis € 70.000 verdient, wordt er alleen premie afgedragen over het loon tot € 59.706. Vanaf volgend jaar worden lonen afgetopt op € 66.956.  

Regelingen rond minimumloon

Eerder dit jaar had het kabinet al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen mee te verhogen met de stijging van het minimumloon. Er is een groot aantal regelingen gekoppeld aan het minimumloon, waaronder de AOW, de bijstand en de Wajong, maar ook WIA-uitkeringen waar u als werkgever de uitkeringslasten (indirect) voor draagt. Omdat deze vaak gebaseerd zijn op een percentage van het minimumloon worden ook deze uitkeringen, inclusief de loongerelateerde uitkering en de vervolguitkering, naar verwachting met 10% verhoogd. 

Door de verhoging van de AOW komt de noodzaak van de inkomensaanvulling bij AOW (ook wel bekend als de IOAOW) te vervallen. De inkomensaanvulling wordt in 2023 dan ook verlaagd en verdwijnt in 2025 helemaal. 

Invloed verhoging minimumloon voor werkgevers 

Wellicht vraagt u zich af welke gevolgen deze verandering voor u als werkgever heeft. Naast de loonkosten die u heeft aan werknemers die het minimumloon verdienen, is de verwachting dat er sprake gaat zijn van een overloopeffect. Dit houdt in dat de lonen die nu boven het minimumloon zitten, maar na de stijging erop of eronder, ook verhoogd zullen gaan worden. Daarnaast zullen de kosten bij langdurig verzuim van werknemers hoger liggen door de verhoging van het minimumloon. De uitkeringen en regelingen waarbij de werkgever verantwoordelijk is voor (een deel van de) kosten stijgen namelijk met het minimumloon mee.

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.