Met het hoogste gemiddelde verzuimpercentage in 20 jaar zijn gezonde en gelukkige werknemers voor uw organisatie belangrijker dan ooit. Maar hoe zorgt u ervoor dat werknemers niet langdurig thuis komen te zitten of gemotiveerd blijven? Arbeidsperspectief helpt u hierbij. In deze blog neemt Robidus u mee in wat arbeidsperspectief is en waarom het verzuim binnen uw organisatie kan voorkomen.
Wat is arbeidsperspectief
Om het belang van arbeidsperspectief in uw organisatie uit te kunnen leggen, is het belangrijk om hier een goed beeld van te hebben. In Nederland hebben we een sociaal vangnet. Als mensen door ziekte of andere omstandigheden niet meer, of niet meer volledig kunnen werken, zorgt dit vangnet ervoor dat iemand niet in de financiële problemen komt. Dit vangnet vormt de sociale zekerheid. Dit betekent dat mensen, in principe, in iedere situatie een vorm van inkomen hebben.
In de ideale situatie kan iedereen zelf voor een inkomen zorgen. Hoewel het een utopie is om dit te bereiken, draagt arbeidsperspectief wel bij aan dit ideaalbeeld. Met arbeidsperspectief stelt u uw werknemers in staat om zelf voor hun inkomen te zorgen. Dit kan door een actief re-integratiebeleid, maar ook door het bevorderen van werkgeluk of de zingeving van uw werknemer. Op die manier zorgt u er niet alleen voor dat uw werknemers vandaag zelf voor hun inkomen kunnen zorgen, maar dat dit ook in de toekomst gebeurt.
Waarom arbeidsperspectief
De vraag die hierop volgt is waarom u als organisatie in zou zetten op arbeidsperspectief. Ervoor zorgen dat werknemers nu en in de toekomst kunnen blijven werken, is namelijk best een investering. Het heeft gevolgen voor uw re-integratie- en verzuimbeleid, maar ook voor de manier waarop u met werknemers omgaat. Wat is dan het voordeel voor uw organisatie?
Zoals we eerder al benoemden, is arbeidsperspectief meer dan het goed re-integreren van werknemers. Het gaat ook in op het voorkomen van verzuim en het bevorderen van werkgeluk. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw verzuimpercentage daalt, maar ook dat de kennis en expertise van uw werknemers langer binnen uw organisatie blijven. Zelfs als een werknemer op een andere plek in de organisatie wordt geïntegreerd, kost dit minder tijd en energie dan het inwerken van een nieuwe werknemer. Uw werknemer is namelijk al bekend met de werkwijze binnen de organisatie en kent de interne processen.
Hoe zet u arbeidsperspectief in
Het inzetten van arbeidsperspectief kan op veel manieren. Zo kunt u binnen de re-integratie van werknemers kijken naar wat een werknemer wel kan en hoe u dit binnen uw organisatie kan inzetten. Maar u kunt ook kijken naar het werkgeluk van uw werknemers. Halen ze nog voldoening uit hun werk? En op welke manier kunt u ervoor zorgen dat deze voldoening er wel is?
Door samen met uw werknemers te kijken naar de toekomst, kunt u inspelen op de wensen en behoeften van deze werknemers. Doordat uw werknemers zinvol en voldoenend werk doen, voorkomt u verzuim in uw organisatie.