Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Nieuws

Geen transitievergoeding bij reële re-integratiemogelijkheden

De werknemer kan, na twee jaar ziekte, de werkgever verzoeken zijn dienstverband op te zeggen. In het kader van goedwerkgeverschap is de werkgever gehouden dit verzoek te honoreren en daarbij heeft de werknemer recht op de transitievergoeding. Als uitzondering op de regel geldt dat als werknemer nog mogelijkheden heeft om te re-integreren het dienstverband niet beëindigd hoeft te worden. Deze uitzondering was recent onderdeel van een procedure bij de rechtbank Noord-Holland. 

Een werknemer vroeg zijn werkgever, na langdurig ziekteverzuim, om het dienstverband te ontbinden en een transitievergoeding uit te betalen. Hij baseerde zich hierbij op de uitspraak van de Hoge Raad dat de werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is, de werkgever kan verzoeken het dienstverband te beëindigen onder uitbetaling van een transitievergoeding.

In deze casus had de verzekeringsarts aangegeven dat de werknemer nog benutbare arbeidsmogelijkheden had. Uit een WIA herkeuring bleek dat de werknemer inmiddels minder dan 35% arbeidsongeschikt was. Op grond van de uitspraak van de Hoge Raad hoeft de werkgever niet in te stemmen met het ontslagverzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer indien er nog reële re-integratiemogelijkheden voor de werknemer blijken te zijn.

In onderhavig geval waren er  reële re-integratiemogelijkheden en de werkgever stemde dan ook niet in met het ontslag verzoek van de werknemer en uitbetaling van de transitievergoeding. De rechtbank oordeelde dat de werknemer zich niet kon beroepen op de uitspraak van de Hoge Raad omdat vaststond dat de werknemer mogelijkheden had om te re-integreren.

Vaststellen arbeidsmogelijkheden

Krijgt u van een langdurig zieke werknemer het verzoek om hem/haar te ontslaan onder toekenning van een transitievergoeding? Controleer dan goed of de betreffende werknemer (nog) reële re-integratiemogelijkheden heeft. Het ontbreken van uitzicht op re-integratie is een vereiste voor toekenning transitievergoeding.

Er is wel een addertje onder het gras: Blijkt uit de herkeuring dat de werknemer weer (voldoende) geschikt om arbeid te verrichten, dan dient u hem passend werk aan te bieden. 

Wilt u meer weten over de transitievergoeding bij langdurig verzuim? Download dan onze whitepaper. 

Compensatie transitievergoeding

Wat vindt u in deze whitepaper?

  • Hoofdregels rondom de compensatie transitievergoeding
  • Hoogte van de compensatie; hoe komt dit tot stand?
  • Beoordelingen van diverse scenario’s rondom compensatie 
  • Uitspraak van de Hoge Raad

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.