Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

Geen passend werk voor een WGA’er?

Werknemers die na twee jaar ziekte gedeeltelijk arbeidsgeschikt (35-80%) worden beoordeeld, krijgen recht op een WGA-uitkering. Daarnaast worden ze geacht een baan te vinden die aansluit bij hun mogelijkheden en beperkingen. Maar niet elke werkgever heeft passend werk beschikbaar. Wat dan?

Karina Fortileza is 10 jaar in dienst bij werkgever De Toekomst B.V. Ze is installatiemonteur voor 40 uur in de week. Althans, die functie vervulde ze toen ze zich ziek meldde op 1 februari 2016. Vanwege blijvende beperkingen, waardoor ze moeite heeft met lopen/bukken/tillen en om energetische reden niet meer dan ca. 24 uur per week kan werken, is ze bij UWV geweest voor een WIA-beoordeling. Ze blijkt 45% arbeidsongeschikt te zijn en krijgt daarom een WGA-uitkering (35-80).

Omdat Karina haar eigen werk niet meer kan uitvoeren en er bij De Toekomst ook geen passend werk beschikbaar is, is ze enkele maanden geleden gestart met een re-integratietraject. Ze heeft zich laten omscholen voor zittend werk als financieel administrateur. Ze heeft hiervoor nog geen baan kunnen vinden, maar in de huidige markt lijkt dit wel mogelijk. Helaas heeft De Toekomst geen vacatures op dit gebied en het ziet er ook niet naar uit dat deze op afzienbare termijn gaan ontstaan.

Milo, de HR-adviseur van De Toekomst, heeft zojuist een kopie van de WIA-beschikking van UWV ontvangen. Hij wil weten welke afspraken hij met Karina kan maken over haar dienstverband. De betrokken casemanager legt hem de opties voor:

a. Beëindigen van de arbeidsovereenkomst met een ontslagvergunning van UWV

Bij de aanvraag van de ontslagvergunning moet De Toekomst als werkgever aantonen dat er binnen de organisatie geen werk is (of binnen 26 weken beschikbaar komt), dat aansluit bij de mogelijkheden van Karina.

Wanneer De Toekomst gebruikmaakt van de ontslagvergunning, wordt een transitievergoeding aan Karina betaald en dient De Toekomst rekening te houden met de wettelijk geldende opzegtermijn. Aangezien het dienstverband 10 jaar heeft geduurd, geldt een opzegtermijn van 3 maanden.

b. In gezamenlijk overleg beëindigen van de arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst kan ook eindigen met een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Hierin leggen De Toekomst en Karina samen vast wanneer en onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst eindigt.

c. Dienstverband ‘slapend’ aanhouden

De Toekomst kan er ook voor kiezen het dienstverband slapend (aan) te houden. Karina werkt niet en ontvangt ook geen loon en andere arbeidsvoorwaarden.

Als Karina dan gelukkig toch verder herstelt dan verwacht en weer (deels) werk kan verrichten, moet De Toekomst opnieuw onderzoeken of er passend werk is en, als dat zo is, dat werk ook aan haar aanbieden. Dat geldt ook als er op termijn een vacature ontstaat. De Toekomst zal dan ook moeten onderzoeken of het werk betreft dat bij de mogelijkheden en beperkingen van Karina past. Indien dat het geval is, is De Toekomst verplicht dat haar ook aan te bieden.

Lees ook:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Beperk inkomstenterugval

Wat vindt u in deze whitepaper?

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.