Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Ziek uit dienst, dus ook einde zorgen?

Inspanning voor zieke ex-medewerkers

Werkgever X spant zich in voor iedere medewerker die ziek is. Zieke werknemers op basis van hun mogelijkheden laten re-integreren, vinden zij belangrijk. Enerzijds vanuit goed werkgeverschap, anderzijds om kosten te beperken. Zeker als eigenrisicodrager kunnen verzuimkosten immers flink in de papieren lopen. Toch stelden ze ons recent de vraag of ze zich ook zo moeten inzetten voor Anja, een flexwerker die ziek uit dienst is gegaan met rugklachten een paar maanden geleden. Moeten ze haar echt weer werk binnen de organisatie aanbieden om haar te helpen met re-integreren?

Dat veel Nederlandse ZW eigenrisicodragende werkgevers twijfelen of ze voor hun ex-medewerkers net zo hard hun best moeten doen als voor vaste medewerkers, blijkt wel uit het aantal vragen dat wij hierover krijgen. Anja’s werkgever is niet de enige die zich afvraagt of re-integratie-inspanning verplicht is. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het antwoord: ja, dat is zo.

Dit zegt de wet

Net als voor werknemers in actieve dienst, moet je als eigenrisicodrager ook alle re-integratiemogelijkheden benutten voor medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan. De wetgever maakt bovendien geen verschil tussen vaste werknemers en flexwerkers. Heeft Anja weer mogelijkheden tot arbeid en is er werk dat passend (te maken) is? Dan is werkgever X verantwoordelijk voor het aanbieden hiervan, alsof Anja nog gewoon in dienst is. Voor de herplaatsing in aangepast eigen of ander werk kan het zelfs nodig zijn het dienstverband te verlengen of opnieuw een dienstverband aan te gaan.

Verplicht onderzoek naar passend werk

Vanzelfsprekend is re-integratie alleen nuttig als dit aansluit bij de mogelijkheden én beperkingen van de werknemer. De cruciale vraag hier is dus: kan Anja inderdaad re-integreren binnen de organisatie? Is er binnen de organisatie een passende plek of zijn er nu of in de komende maanden geschikte vacatures? Om loonsancties te voorkomen moet de werkgever aantonen dat dit onderzoek heeft plaatsgevonden.

Wat is passende arbeid?

Passende arbeid past bij de bekwaamheden en mogelijkheden van de voormalig werknemer. Er moet sprake zijn van een vacature op of onder het opleidingsniveau van de ex-werknemer, dan wel met maximaal 6 maanden opleiding passend te maken is.

Werkervaringsplaats, proefplaatsing of nieuw dienstverband

Anja is oorspronkelijk ziek gemeld met rugklachten. Haar ‘eigen’ functie staat nog open, maar deze is staand en dat is voorlopig niet passend. Werkgever X kiest er uiteindelijk voor Anja in te zetten op kantoor. Hier is een vacature en met een beetje aanpassing kan Anja dit werk prima doen. Zo kunnen ze haar belastbaarheid testen terwijl Anja haar uitkering behoudt. Het doel is immers re-integratie. En als de administratieve kantoorfunctie inderdaad past, is de werkgever straks misschien wel een vacature armer en een nieuwe ‘ervaren’ medewerker rijker.

Met de juiste inspanning van alle partijen, kan het einde van een contract mét zorgen zomaar leiden tot het begin van een contract zónder zorgen. Het is een kwestie van proberen. En de toekomst zal het leren.

Lees ook:

Ziektewet CTA Robidus

Dit leest u in onze whitepaper over de Ziektewet:

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.