Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

5 redenen om eigenrisicodrager te worden

Verzuim is in geen enkele organisatie volledig te voorkomen. Vroeg of laat krijgt u als werkgever te maken met zieke werknemers. Vaak is dit van korte duur, maar het kan ook voor langere tijd zijn. Dan heeft u de keuze om eigenrisicodrager te worden of publiek te verzekeren bij UWV. Wat is eigenrisicodragerschap? Wat zijn de voordelen en waarom kiezen werkgevers voor deze vorm?

Eigenrisicodrager in het kort

Als eigenrisicodrager neemt u verantwoordelijkheid voor uw zieke (ex-) werknemers. U kiest er niet voor om de desbetreffende dossiers uit te besteden bij UWV, maar houdt hier zelf de regie over. U kunt kiezen voor het Ziektewet- en/of het WGA-eigenrisicodragerschap. Aan de ene kant betaalt u dus de uitkeringen zelf, aan de andere kant houdt u meer grip op kosten en de re-integratie van medewerkers.

5 redenen om eigenrisicodrager te worden

#1 Controle over verzuimbeleid en re-integratie 

U bent als eigenrisicodrager verantwoordelijk voor de re-integratie. Zo houdt u de controle in eigen hand. U kijkt actief naar wat er nodig is om een (ex-) werknemer te re-integreren en kunt hier een persoonlijke aanpak voor realiseren. Geld wat u bespaart tijdens het proces, kunt u daarnaast actief inzetten voor een goede preventie. Publiek verzekerde werkgevers moeten afwachten hoe het UWV de re-integratie verzorgt.

#2 Grip op verzuimkosten

Bent u eigenrisicodrager? Dan houdt u grip op de verzuimkosten. Een niet-eigenrisicodrager is namelijk afhankelijk van de re-integratie inspanningen van UWV. De uitkeringskosten worden echter wel aan u doorberekend. Slaagt UWV er niet in uw (ex-)medewerker te re-integreren? Dan betaalt u een hogere WGA of ZW premie aan UWV.

#3 Bespaar op de premie 

Doordat u zieke werknemers zelf intensief begeleidt, is de kans groter dat degene voor een deel of volledig hersteld. Dan kan de WGA-uitkering na verloop van tijd vervallen. Dit scheelt u als werkgever uiteraard kosten. Daarnaast blijkt dat de WGA gedifferentieerde premie, die publiek verzekerden betalen, vaak hoger ligt dan de WGA-uitkering die eigenrisicodragers betalen. 

#4 Re-integratie samenwerking met verzekeraar 

Als eigenrisicodrager kunt u uw risico’s verzekeren. Uw verzekeraar heeft dan veel belang bij een geslaagd re-integratietraject om een WIA-instroom te voorkomen. Daarom zal uw verzekeraar sneller bereid zijn om mee te denken met een re-integratietraject en hier ook financieel aan bij te dragen. 

#5 Werk actief aan arbeidsperspectief 

Robidus speelt een belangrijke rol bij organisaties als het gaat om eigenrisicodragerschap. Door een unieke aanpak met de focus op casemanagement, bevorderen we de re-integratie en daardoor de WGA-uitstroom. Met een juiste administratie beperken we risico’s. Wanneer u kiest voor eigenrisicodragerschap, bent u zelf de regisseur. 

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.