Het bieden van een integraal duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt een steeds belangrijker thema voor organisaties door de stijgende werkdruk en de sociaal-maatschappelijke druk die werknemers voortdurend ervaren. Maar hoe geef je dit op een duurzame manier handen en voeten? “De huidige arbeidsmarkt geeft CHRO’s een zwaardere stem in de boardroom als het gaat om inzetbaarheid, maar het blijft een kwestie van lange adem”, zegt Robert Wondaal, CBO bij Robidus.
Nog te vaak focussen werkgevers bij duurzame inzetbaarheid op verzuimcijfers. En natuurlijk, de verzuimcijfers zijn nog altijd hoog, zeker in sectoren met zware werkdruk en personeelskrapte. Organisaties doen dit omdat verzuim een direct meetbare en tastbare indicator is, die niet alleen vervelend is voor de betreffende werknemer, maar ook impact heeft op de werkgever.
“Investeren in duurzame inzetbaarheid is meer een langetermijnstrategie waarbij de ROI soms onduidelijk is”
Die impact is zowel financieel als operationeel: een hoog verzuim heeft invloed op de productiviteit, het innovatievermogen, het werkgeversimago, het verloop, de werksfeer en uiteindelijk ook het bedrijfsresultaat. In veel gevallen zijn verzuimcijfers echter de symptomen van een probleem.
De onderliggende oorzaken, zoals werkdruk, motivatie, gezondheid en werk-privébalans, worden vaak onvoldoende aangepakt door werkgevers, benadrukt Robert Wondaal, Chief Business Officer (CBO) bij Robidus. Robidus is specialist op het gebied van sociale zekerheid en helpt werkgevers beter te sturen op inzetbaarheid en het bieden van een beter arbeidsperspectief voor hun werknemers.
GEZAMENLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID
Hij stelt dat verzuim voorkomen beter is dan verzuim verhelpen. “Maar verzuimreductie is op korte termijn zichtbaar en heeft een direct meetbaar financieel voordeel, terwijl investeren in duurzame inzetbaarheid meer een langetermijnstrategie is.”
Het effect van investeringen in welzijnsprogramma’s, opleidingsmogelijkheden of goede voorlichting zie je vaak pas na jaren. Voor veel werkgevers voelt dit daarom als een minder directe, maar kostbare investering waarbij de concrete return-on-investment moeilijker te berekenen is.
Een eenzijdige focus op verzuimcijfers kan er echter voor zorgen dat organisaties reactief beleid voeren, gericht op het oplossen van problemen nadat ze zijn ontstaan. Een meer preventieve benadering waarbij duurzame inzetbaarheid centraal staat, levert vaak betere resultaten op en helpt medewerkers langdurig en gezond aan het werk te houden.
Uit het Trendrapport 2024, een onderzoek onder HR-directeuren, – managers en -professionals uitgevoerd in opdracht van Robidus, blijkt dat het aantal Nederlandse organisaties met een formeel vastgelegd inzetbaarheidsbeleid in vijf jaar tijd is verdubbeld.
Nieuwsgierig naar meer? Lees het gehele interview op CHRO.nl Klik hier
ONTVANG NU GRATIS HET ROBIDUS TRENDRAPPORT 2024.