Voor de zorgsector heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een meerjaren subsidie plan opgesteld, het zogenaamde SectorplanPlus. De deadline van 1 april is, in verband met het coronavirus en de druk die dat op de gezondheidszorg legt, uitgesteld.
Om de verwachte personeelstekorten in de sector Zorg en Welzijn het hoofd te bieden heeft de overheid in 2017 het SectorplanPlus in het leven geroepen. Doel daarvan is het aantrekken van nieuwe mensen voor de sector. Tegelijkertijd en minstens zo belangrijk, is het behoud van mensen voor de sector.
Impuls aan opleidingstrajecten
De subsidie aan werkgevers in Zorg en Welzijn dient ervoor om een extra impuls te geven aan opleidingsprojecten die zijn gericht op nieuwe instroom, met ontslag bedreigde werknemers, opscholing binnen de organisatie via kwalificerende scholing of opleidingen tot praktijkbegeleiders.
De subsidie
Werkgevers in Zorg en Welzijn kunnen in de periode 2017-2021 in verschillende tijdvakken (tranches) intekenen voor subsidie uit SectorplanPlus. Hiervoor stellen zij een scholingsplan op. De deadline van 1 april voor het aanmaken van registraties en het uploaden van documenten voor tijdvak 3 wordt tot nader order uitgesteld. De nieuwe deadline zal tenminste een maand van tevoren aangekondigd worden.
Extra bijdrage in scholingskosten
Extra hulp en instroom in de gezondheidszorg om de gevolgen van het coronavirus op te vangen is hard nodig en zeer welkom. Om dit te stimuleren wordt voor alle werkgevers in Zorg & Welzijn een bijdrage in de inwerk- en (bij)scholingskosten mogelijk gemaakt. Dit gebeurt door middel van het toevoegen van een extra categorie ‘subsidiabele activiteiten’ aan de subsidie SectorplanPlus.
Om deze subsidie te benutten dienen zorginstellingen het volgende te doen:
- Wanneer er nog geen aanvraag voor tijdvak 4 is ingediend, kunnen de zorginstellingen middels het “extrahandenvoordezorg”-formulier alsnog deelnemen aan tijdvak 4 en de subsidie benutten;
- Zorginstellingen die al wel een aanvraag voor tijdvak 4 hebben ingediend kunnen op een later moment de extra instroom in het kader van het coronavirus eenvoudig verantwoorden binnen hun opleidingsproject.