Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

De millennial burn-out. Accepteren of voorkomen?

Uit de praktijk van een casemanager

Een paar maanden terug was het Jenny van Finance, die sinds terugkomst van zwangerschapsverlof continu achter de feiten aan liep en naar eigen zeggen tegen een burn-out aan zat. En nu meldde deze week Maarten zich. De stress en het overwerk die zijn nieuwe functie van manager met zich meebrengen, zijn moeilijk te combineren met zijn sociaal leven, sport en hobby’s. Hij slaapt slecht en is vermoeid tot op het bot. ‘Wat moeten en kunnen we hiermee?’, aldus hun bezorgde werkgever.

Steeds meer jonge mensen van generatie Y, ook wel millennials genoemd, kampen met chronische stress en burn-outklachten. Een voldongen feit of kun je dit als werkgever beïnvloeden?

Generatie nooit-genoeg

Millennials zijn grofweg de mensen geboren tussen 1980 en 2000. Ze willen van alles. Een goede baan, veel vrienden en weekenden vol sporten en uitgaan. Op een gegeven moment komen daar huisje, boompje, beestje en kindje bij, wat hun agenda nóg voller maakt. Opgegroeid met internet, welvaart en prestatiedruk heeft deze doelgroep andere waarden dan de vorige generaties. Ze stellen hoge eisen aan werk en het leven in het algemeen. En falen? Dat is het ergste dat er kan gebeuren.
Dit alles maakt dat millennials hun leven zo vol gooien dat ze voorbij hun eigen grenzen gaan en niet goed naar hun lichaam luisteren. Het is een generatie die is opgegroeid met ‘de sky is the limit’. Social media doen hen geloven dat anderen het stukken beter voor elkaar hebben en eenmaal op de arbeidsmarkt ontdekken ze dat het werkende leven in het echt toch ietsje anders is dan verwacht. Alles bij elkaar een recept voor stress, burn-out en faalangst.

Inzetbaarheid millennials: de cijfers

De cijfers van het CBS liegen er niet om. Werknemers van 25 tot 35 jaar waren in 2018 het vaakst psychisch vermoeid door het werk. Bijna één op de vijf late twintigers en vroege dertigers is minstens één keer per maand geestelijk uitgeblust. Dat is vaker dan hun collega’s van 55 jaar en ouder. Op dit moment kampt 1 op de 7 millennials met burn-out klachten. En dat aantal neemt met de dag toe.

Hou millennials langer en beter inzetbaar

Aangezien bedrijven in minder dan een decennium grotendeels zullen bestaan uit millennial medewerkers, is het een must aandacht te hebben voor deze specifieke groep. Met de juiste aanpak en begeleiding kun je in veel gevallen ziekteverlof en de bijbehorende kosten voorkomen. Je hoeft heus niet direct alle stressfactoren weg te nemen of te strooien met betaald verlof of part time contracten, maar als werkgever heb je wel degelijk invloed op de werksituatie van je werknemers. Een paar tips uit onze praktijk:

  • Besef dat millennials andere begeleiding nodig hebben dan de generatie voor hen. Uit zichzelf zeggen ze niet gauw nee en ze willen alle ballen zelf in de lucht houden.
  • Spreek duidelijk af wat je van elkaar verwacht. 
  • Vraag gewoon eens of iemand het wel redt. Oprechte aandacht voor zowel iemands werk- als privésituatie is het halve werk.
  • Coach de werknemer om prioriteiten te stellen. Vaak is alles op een rij zetten een sleutel tot het maken van bewuste keuzes.

Van gesprek tot geluk

De werkgever van Jenny en Maarten heeft bovenstaande tips ter harte genomen. Na een gesprek met personeelszaken is besloten tot een cursus leidinggeven en delegeren voor Maarten. En Jenny? Die kan haar kersverse moederschap dankzij wat kleine aanpassingen nu beter met haar werk combineren. Want betrokken, hard werkende en prestatiegerichte medewerkers? Die zijn het waard om in te investeren, daar kwam deze werkgever gelukkig op tijd achter.

Whitepaper - effectief verzuim terugdringen

Wat vindt u in deze whitepaper?​

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie