Dé Podcast over de toekomst van ons
sociale verzekeringsstelsel!

Robidus in gesprek met Pierre Koning

Over Pierre Koning

Pierre Koning is lid van OCTAS en hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is een bekend criticaster van het lange termijn arbeidsmarktbeleid van de overheid. Volgens Koning wordt deze vooral voorgekookt buiten het parlement om, wat een gebrek aan visie vanuit de politiek onderstreept.

Met dit rapport hoopt OCTAS de regering het parlement
te bewegen om noodzakelijke keuzes te maken die ons sociale zekerheidsstelsel futureproof maken.
 
Pierre Koning in gesprek met Robidus.

Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheid Stelsel

Aan het werk zijn en blijven is belangrijk voor ons allemaal. Het zorgt voor inkomen, sociale contacten en helpt je om gezond en gelukkig te blijven. Maar het kan gebeuren dat je langdurig ziek wordt of al bent, waardoor je niet of slechts beperkt in staat bent tot werk.  

Ons arbeidsongeschiktheidsstelsel is bedoeld om deze mensen te ondersteunen met inkomen en werk. En inmiddels doen bijna 800.000 mensen hier in meer of mindere mate een beroep op.  Maar het systeem staat onder druk. Zo wordt het tekort aan verzekeringsartsen alleen maar groter en zij spelen een cruciale rol in het huidige systeem.

De overheid wil het stelsel te verbeteren en heeft hiervoor de OCTAS in het leven geroepen. Zij komen met een advies aan de regering op 29 februari aanstaande over onder andere de volgende thema’s:

  • Hoe om te gaan met het oplopende tekort aan artsen 
  • Hoe de hardheden in de huidige WIA te verminderen 
  • Hoe regel je de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
  • Hoe kunnen we de verplichtingen voor kleine werkgevers verlagen 

Over Robidus

Robidus onderscheidt zich door een unieke, integrale aanpak op het gebied van preventie, arbeid en sociale zekerheid. Met meer dan 400 professionals sturen we dagelijks actief op inzetbaarheid, verminderen risico’s rond verzuim en arbeidsongeschiktheid, en optimaliseren samen met klanten de benutting van wettelijke regelingen. 

Bijna 15% van alle Nederlandse werknemers in loondienst heeft inmiddels ervaring met Robidus, waar dit percentage in de zorgsector zelfs boven de 50% uitkomt. Met 20 jaar ervaring zijn we dé toonaangevende inzetbaarheidspartner van Nederland, met diepgaande kennis over de verhouding tussen arbeidsperspectief en inzetbaarheid van personeel. 

Podcast: Robidus in gesprek met Pierre Koning

Robidus heeft Pierre Koning uitgenodigd voor een podcast. In deze podcast gaat hij in gesprek met ‘onze’ specialist Jeroen van Amersfoort om op toegankelijke wijze de belangrijkste adviezen uit het rapport toe te lichten. Hieronder is de podcast video te bekijken op Youtube. Wil je liever de podcast op Spotify beluisteren? Klik dan hier.

Video afspelen