Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

WGA preventie is keer op keer maatwerk

Uit de praktijk van een casemanager

Ieder mens is uniek. Daarom zijn WGA preventie en re-integratie persoonlijke trajecten en is een individuele aanpak randvoorwaardelijk om effectief te zijn. Onze casemanagers focussen op het voorkomen van langdurige arbeidsongeschiktheid door in een vroeg stadium van verzuim een persoonlijke aanpak te realiseren. Zo zorgt u ervoor dat een werknemer snel én duurzaam kan re-integreren. Want hoe langer iemand uit de running is, hoe lastiger het wordt om deze persoon weer aan het werk te krijgen.

Voorkom de WGA-instroom

Peter (42) werkte al bijna tien jaar als fulltime adviseur bij een Nederlandse bank. Hij was gelukkig getrouwd met zijn vrouw en samen hebben ze drie kinderen gekregen. Een paar jaar geleden sloeg het noodlot toe: zijn vrouw werd ongeneeslijk ziek. Tijdens deze periode nam hij een deel van de zorg voor zijn vrouw op zich. Ondanks de hulp van familie en vrienden was het zowel mentaal als fysiek een grote klap voor hem. Op advies van de huisarts meldde Peter zich ziek en stroomde hij in in de WGA.

Persoonlijke aanpak in vroeg stadium

Sander, casemanager bij Robidus, heeft vanaf het moment dat Peter zich ziek meldde contact met hem gehad. Samen hebben ze steeds gekeken waar hij de meeste behoefte aan had. In het begin was dit vooral psychische hulp bij de verwerking van het verlies van zijn vrouw. Later is er extra hulp gekomen voor de kinderen en in het huishouden. Peter werd op deze manier ontlast; dit creëerde meer rust voor hem. In samenwerking met Peters werkgever werd deze ondersteuning gefaciliteerd.

Na verloop van tijd kreeg Peter de behoefte om weer langzaam aan het werk te gaan. Sander stond hier volledig achter, want op deze manier zou hij niet volledig stil komen te staan. Eerst werden er aparte afspraken gemaakt met zijn huidige werkgever. Zo startte hij met twee dagen in de week. Na een paar maanden kwamen Peter en Sander erachter dat zijn baan niet goed te combineren was met de opvoeding van zijn kinderen. Samen onderzochten ze alternatieve mogelijkheden die aansloten bij Peters ervaring en ambities, maar die hem ook de mogelijkheden boden om aandacht en zorg aan zijn kinderen te kunnen geven. Door herscholing heeft hij inmiddels een baan in een andere branche gevonden. Een plek voor een nieuwe start! Peter krijgt van deze nieuwe baan weer goede energie. Hij behoudt de balans beter tussen privé en werk.

Het WGA Preventie Pakket

Ondanks alle inspanningen van werkgevers zien we dat het aantal langdurige arbeidsongeschikten toch toeneemt. Wanneer een werknemer instroomt in de WGA heeft dit voor u en uw werknemer grote financiële gevolgen. De werknemer gaat achteruit in zijn of haar inkomen en u als werkgevers wordt financieel verantwoordelijk gehouden. Voorkomen dat een werknemer instroomt in de WGA is daarom van groot belang. Een persoonlijke aanpak is hierbij onmisbaar. 

Robidus komt daarom met Het Nieuwe WGA, waar het WGA Preventie Pakket onderdeel van is. Kenmerkend voor het pakket is dat er in een zo vroeg mogelijk stadium alles aan gedaan wordt om de WGA-instroom te voorkomen. Gespecialiseerde casemanagers zetten zich samen met u als werkgever in wanneer werknemers uitvallen, met als doel ervoor zorgen dat de werknemer zijn situatie onder controle krijgt en kan werken aan zijn herstel.

Beperk inkomstenterugval

Wat vindt u in deze whitepaper?

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.