Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

WGA preventie is keer op keer maatwerk

Uit de praktijk van een casemanager

WGA preventie en re-integratie zijn persoonlijke trajecten. Ieder mens is uniek. Een individuele aanpak is daarom randvoorwaardelijk om effectief te zijn. Onze casemanagers focussen op het voorkomen van langdurige arbeidsongeschiktheid, door in een vroeg stadium van verzuim een persoonlijke aanpak te realiseren. Op deze manier zorgt u ervoor dat een werknemer snel én duurzaam kan re-integreren. Want hoe langer iemand uit de running is, hoe lastiger het wordt om deze persoon weer aan het werk te krijgen.

Voorkom de WGA-instroom

Peter (42) werkt al bijna 10 jaar als fulltime adviseur bij een Nederlandse bank. Hij is gelukkig getrouwd met zijn vrouw en samen hebben ze drie kinderen. Een paar jaar geleden sloeg het noodlot toe, zijn vrouw werd ongeneeslijk ziek. Tijdens deze periode nam hij een deel van de zorg voor zijn vrouw op zich. Na haar overlijden, kwamen hij en de kinderen er alleen voor te staan. Ondanks de hulp van familie en vrienden, was het zowel mentaal als fysiek een grote klap voor hem. Op advies van de huisarts, meldde Peter zich ziek.

Persoonlijke aanpak in vroeg stadium

De casemanager van Robidus heeft, vanaf het moment dat Peter zich ziek meldde, contact met hem gehad. Samen hebben ze steeds gekeken waar hij de meeste behoefte aan had. In het begin was dit vooral psychische hulp bij de verwerking van het verlies van zijn vrouw. Later is er extra hulp gekomen voor de kinderen en in het huishouden. Peter werd op deze manier ontlast, dit creëerde meer rust voor hem. In samenwerking met Peters werkgever werd deze ondersteuning gefaciliteerd.

Na verloop van tijd kreeg Peter de behoefte om weer langzaam aan het werk te gaan. De casemanager stond hier volledig achter, op deze manier zou hij niet volledig stil komen te staan. Eerst werden er aparte afspraken gemaakt met zijn huidige werkgever, zo startte hij met twee dagen in de week. Een paar maanden later kwamen Peter en de casemanager erachter dat zijn baan niet goed te combineren was met de opvoeding van zijn kinderen. Samen onderzochten ze alternatieve mogelijkheden die zowel aansloten bij Peters ervaring en ambities, maar die hem ook de mogelijkheden bood om aandacht en zorg aan zijn kinderen te kunnen geven. Door herscholing heeft hij een baan in een andere branche gevonden. Een plek voor een nieuwe start! Peter krijgt van deze nieuwe baan weer goede energie, ook weet hij nu de balans beter te behouden tussen privé en werk.

Het WGA preventie pakket 

Ondanks alle inspanningen van werkgevers zien we dat het aantal langdurige arbeidsongeschikten toch toeneemt. Wanneer een werknemer instroomt in de WGA, heeft dit voor u en uw werknemer grote financiële gevolgen. Het voorkomen van de WGA-instroom is daarom van groot belang. Een persoonlijke aanpak is hierbij onmisbaar. 

Robidus heeft een eigen oplossing ontwikkeld: het WGA Preventie Pakket. Kenmerkend voor het pakket is dat er in een zo vroeg mogelijk stadium, alles aan gedaan wordt om de WGA-instroom te voorkomen. Gespecialiseerde casemanagers zetten zich samen met de werkgever in wanneer werknemers uitvallen; met als doel ervoor zorgen dat de werknemer zijn situatie onder controle krijgt en kan werken aan zijn herstel.

Het Nieuwe WGA

Het Nieuwe WGA legt de focus op het voorkomen van WGA-instroom. Bent u benieuwd hoe we dit realiseren? Download de whitepaper!

Wat leest u in deze whitepaper? 

  • Huidige problematiek rondom WGA
  • Vroegtijdig inzetten op re-integratie loont! 
  • De nieuwe oplossing: Het WGA Preventie Pakket

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Beperk inkomstenterugval

Wat vindt u in deze whitepaper?

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.