Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

Wet WIEG: partner recht op 5 weken geboorteverlof

Met de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) vorig jaar is het 2-daags kraamverlof van de partner verlengd naar een geboorteverlof van eenmaal de arbeidsduur per week. Vanaf 1 juli kan dit geboorteverlof, onder bepaalde voorwaarden, worden verlengd. Door de wet WIEG verandert er veel voor werkgevers. Daarom zetten we de belangrijkste feiten voor u in deze blog op een rij.

Het doel van de WIEG is de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt vergroten. Het verschil in verlofduur van beide ouders wordt namelijk verkleind. Daarnaast beoogt de wet een bevordering van een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen. De moeder en de partner kunnen de taken van het ouderschap vanaf het begin goed verdelen.

Wet WIEG in het kort

De medewerker, waarvan de partner is bevallen, heeft vanaf 1 juli 2020 recht op maximaal 5 maal de arbeidsduur per week aan aanvullend geboorteverlof. Dit verlof kan pas worden gebruikt  nadat het eerste reguliere geboorteverlof (met behoud van het loon) is opgenomen. Het aanvullend geboorteverlof is ten minste 70% van het maximumdagloon. Als werkgever kunt u hiervoor een uitkering aanvragen bij UWV.

Duur van het geboorteverlof

De partner kan kiezen voor 1 tot 5 weken aan aanvullend geboorteverlof. De aanvraag kan maar één keer worden ingediend. Kiest de medewerker ervoor om slechts 3 weken aanvullend geboorteverlof aan te vragen? Dan komt het restant van het verlof te vervallen. Als werkgever kunt u samen met de werknemer bepalen wanneer de verlofdagen worden opgenomen. Dit dient binnen een periode van 6 maanden na de geboorte van het kind te gebeuren. Uw werknemer mag het verlof in deze periode gespreid of aaneengesloten opnemen.

Aanvraag geboorteverlof

De regeling voor het aanvullend geboorteverlof gaat in per 1 juli 2020. Dit houdt in dat het verlof aangevraagd kan worden als het kind op of na deze datum is geboren. De aanvraag kan vanaf 4 weken voor ingangsdatum van het verlof gedaan worden, mits de geboortedatum van het kind bekend is. UWV neemt aanvragen van werkgevers in behandeling tot een jaar na afloop van de verlofperiode. Het aanvullend geboorteverlof wordt in één keer uitbetaald, ook al neemt de medewerker het verlof gespreid op.

Documenten voor geboorteverlof aanvraag

Voor de aanvraag van het aanvullend geboorteverlof bij UWV heeft u de volgende documenten nodig: 

 • Gegevens van de medewerker (naam, personeelsnummer en geboortedatum)
 • Ingangsdatum van het geboorteverlof
 • Geboortedatum van het kind
 • Aantal weken geboorteverlof (1, 2, 3, 4 of 5)
 • (Intentie)verklaring dat de medewerker eerst het standaard geboorteverlof van 1 week opneemt/of reeds heeft opgenomen

Verlofrechten om als werkgever rekening mee te houden

Per saldo hebben partners na de geboorte van het kind de volgende verlofrechten:

 • Calamiteitenverlof met loondoorbetaling op de dag(en) van de bevalling. 
 • Geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur met loondoorbetaling, op te nemen binnen 4 weken na de geboorte. 
 • Aanvullend geboorteverlof van 5 maal de wekelijkse arbeidsduur op te nemen binnen 6 maanden na de geboorte. Het aanvullend geboorteverlof bedraagt 70% van het (maximum) dagloon, waarvoor de werkgever een uitkering kan aanvragen bij UWV.  
 • Ouderschapsverlof van 26 maal de wekelijkse arbeidsduur, op te nemen tot de 8e verjaardag van het kind. Wettelijk is dit onbetaald, maar een aantal cao’s voorziet in (gedeeltelijke) loondoorbetaling.

Whitepaper Wet WIEG

Bent u benieuwd naar alle regels en voorwaarden rondom de WIEG? In onze vrijblijvende whitepaper leest u onder andere wat er gebeurt wanneer een contract wordt beëindigd tijdens het geboorteverlof, hoe het zit met het opbouwen van vakantiedagen, wat er gebeurt met verzuim tijdens de verlofperiode en of de regels anders worden bij een meerling.

Download onze vrijblijvende whitepaper vandaag nog!

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WIEG whitepaper

Wat vindt u in deze whitepaper?

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.