Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Het WGA Preventie Pakket

In gesprek met Robert Wondaal

Ondanks alle inspanningen om arbeidsongeschikten te re-integreren is het aantal WGA-uitkeringsgerechtigden afgelopen jaar wederom toegenomen. De instroom was eind 2019 5% hoger dan het jaar daarvoor. Robidus vindt dat het tijd is voor een nieuwe oplossing: het WGA Preventie Pakket. In deze blog spreken we met Robert Wondaal, commercieel directeur van Robidus, over deze nieuwe aanpak. Wat maakt juist dit pakket uniek, waar ligt de focus en hoe zet u het effectief in binnen uw organisatie?

Een nieuwe WGA oplossing

“Inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt is van groot belang. Voor een werknemer betekent arbeidsongeschiktheid een inkomensverlies en vaak een sociaal isolement. Voor werkgevers heeft het niet alleen financiële gevolgen, maar ze verliezen ook een waardevolle werknemer. Dit kan extra druk opleveren voor overige werknemers. Actief inzetten op het voorkomen in plaats van het verhelpen, is voor zowel werkgever als werknemer interessant. De huidige financieringsvormen hebben de focus op het verhelpen. Het WGA Preventie Pakket van Robidus focust, vanaf circa 10 maanden ziekteverzuim, op het voorkomen van arbeidsongeschiktheid” legt Robert uit.

Wondaal vervolgt: “Wilt u actief inzetten op het voorkomen van de WGA-instroom? Dan is het belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn. Ga met uw werknemer in gesprek en kijk wat er mogelijk is. Door te investeren in het arbeidsperspectief van uw medewerkers bespaart u niet alleen kosten, u onderscheidt zich ook als een goed werkgever.”

Het WGA Preventie Pakket

“Waarom niet de diverse voordelen uit de bestaande financieringsvormen voor de WGA combineren? Dat is wat we bij het WGA Preventie Pakket hebben gedaan. Op deze manier heeft de werkgever niet alleen meer grip op de kosten en risico’s. Er wordt tegelijk actief gestuurd op het voorkomen van de WGA-instroom én de HR-afdeling wordt ondersteund bij de gehele administratie en re-integratiebegeleiding,” legt Robert uit. Hij vervolgt: “Het WGA Preventie Pakket heeft een aantal belangrijke voordelen voor werkgevers. Zo ondersteunt Robidus bij zowel de financiering als de uitvoering. De premie voor de WGA is gebaseerd op het actuele risicoprofiel. Was de instroom in het verleden bijvoorbeeld hoog, maar is deze niet representatief voor de toekomst? Dan houden we daar rekening mee. Persoonlijk vind ik het vooral belangrijk dat werkgevers direct de vruchten plukken van hun re-integratie inspanningen. Zo heb je daadwerkelijk baat bij het actief inzetten op preventie.”

Veranderingen voor werkgevers

“Ondanks de inspanningen van werkgevers, constateren we dat de arbeidsongeschiktheid in Nederland blijft stijgen. Onze verwachting is dat deze groei blijft doorzetten. Alleen door het vroegtijdig inzetten op het voorkomen van de WGA-instroom kunnen we de stijgende trend doorbreken. Door het WGA Preventie Pakket is er gemak in de uitvoering én de zekerheid dat de aan de administratieve verplichtingen voldaan wordt. Interventies worden direct mee gefinancierd en door benutting van de arbeidsmogelijkheden blijven werknemers meedoen op de arbeidsmarkt. Zo houden we werkend Nederland aan het werk; en hoeven werknemers niet onnodig langs de zijlijn te blijven staan.”

Het Nieuwe WGA

Robidus introduceert het Nieuwe WGA waarbij de focus ligt op preventie. Het Nieuwe WGA combineert de financiering van de WGA-uitkeringen, het nakomen van wettelijke verplichtingen, preventie-activiteiten vanaf de 42ste ziekteweek en re-integratiebegeleiding als WGA-instroom onvermijdelijk was.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.