Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

Het functiehuis: van loonsanctie-magneet naar re-integratiemiddel

Uit de praktijk van een Casemanager

Secretaresse Janet is al een hele tijd arbeidsongeschikt en haar werkgever is van mening dat er geen Spoor 1 mogelijkheden voor re-integratie zijn. Helaas, het UWV is het hier niet mee eens. Uit hun beoordeling van het re-integratieverslag blijkt dat de mogelijkheden binnen de organisatie onvoldoende zijn onderzocht. Ze leggen de werkgever een verlengde loondoorbetaling van 52 weken op. Zowel voor de werkgever als Janet een vervelende boodschap. Niet alleen in financiële zin, maar ook emotioneel. Janet zou namelijk best graag weer wat zinvols bijdragen. En de relatie tussen haar en haar leidinggevende? Die wordt er door dit alles niet bepaald beter op.

Steeds vaker valt het oordeel dat Spoor 1 onvoldoende onderzocht is, met alle gevolgen van dien. Hoe kijk je als werkgever goed naar de interne re-integratiemogelijkheden? Welke rol speelt het functiehuis hierin en hoe voorkom je een loonsanctie zoals hierboven beschreven? Lees de tips van onze casemanager.

Het belang van het functiehuis

De meeste organisaties hebben wel een functiehuis voorhanden. Of deze goed en up-to-date is, is een tweede. Terwijl dat wel een voorwaarde is voor succesvolle re-integratie van arbeidsongeschikte medewerkers binnen je organisatie. Met een kloppend functiehuis zie je direct waar de mogelijkheden voor werkhervatting of werkverschuiving liggen. Komt er een vacature in je organisatie, dan check je zonder moeite wat wel of niet binnen iemands bereik ligt en last but not least: het UWV wil het zien bij de beoordeling van je re-integratieverslag. En rekent je er keihard op af als de onderbouwing niet op orde is!

Waar voldoet een goed functiehuis aan?

Een goed functiehuis bevat alle functies binnen je organisatie, met daarbij een opsomming van de werkzaamheden. Ook moet erin staan welke opleidings- en andere eisen erbij horen. Had Janets werkgever een degelijk functiegebouw gehad, dan had hij een beter onderbouwd oordeel kunnen geven waarom Janet zijns inziens niet geschikt is voor een andere functie in de organisatie. Of beter nog: dan had hij misschien wel gezien dat Janets eigen functie zonder veel moeite aangepast had kunnen worden of dat een functie als medewerker orderadministratie of financiële administratie ook een optie was geweest. Dat had hem met een beetje geluk bergen loonkosten gescheeld én had het risico op langere uitval beperkt. 

Wat staat er verder in het re-integratieverslag?

Wat moet er, naast dit overzicht van álle functies met bijbehorende taken, nog meer in de rapportage over Spoor 1 mogelijkheden staan? Ten eerste moet de deskundige die het verslag opstelt al deze functies en taken afzetten tegen de punten benoemd in de functionele mogelijkhedenlijst (FML). Dit is een lijst die de bedrijfsarts uiterlijk bij aanvang van het tweede ziektejaar opstelt – of eerder zodra hij of zij heeft vastgesteld dat de beperkingen duurzaam zijn – met daarin de mogelijkheden van de arbeidsongeschikte medewerker. In het verslag geef je duidelijk aan of de functie wel of niet als passend wordt beschouwd. En denk maar zo: als het voor jou als HR-professional of directeur niet helder is wat de reden is dat een functie niet als passend wordt beschouwd, geldt dit ook voor het UWV. 

Wat te doen bij een actuele loonsanctie?

Hoe je onnodige loonsancties en langdurig ziekteverzuim kunt voorkomen met een goed re-integratieverslag en functies, is duidelijk. Maar wat als er al sprake is van een loonsanctie of als deze eraan zit te komen, zoals in het geval van Janet? Haar werkgever zou er goed aan doen alsnog een volledig onderzoek te (laten) verrichten naar de mogelijkheden in Spoor 1. Worden er functies passend geacht? Zet deze af tegen de vacaturehistorie (minimaal 1 jaar terug). Zijn de betreffende functies niet vacant geweest en kun je dit aantonen? Dan kun je op deze grond een verlenging loondoorbetaling afwenden. Heb je alle tekortkomingen aantoonbaar hersteld? Gebruik de informatie dan als input voor je bekortingsverzoek loonsanctie aan het UWV. 

Functiehuis als ideale basis voor HR

Ben je HR-professional of beleidsmedewerker? Wacht niet af tot er een vervelende mededeling van het UWV op de mat ligt, maar besteed tijdig en voldoende aandacht aan je functiehuis. Van een snelle en betere invulling van vacatures tot en met betere en goedkopere re-integratie van zieke werknemers: het functiehuis is de ideale basis voor alle HR-activiteiten. 

Whitepaper - effectief verzuim terugdringen

Wat vindt u in deze whitepaper?​

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.