Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

AVG boete voor onjuiste verzuimadministratie

De privacywetgeving, AVG, stelt dat informatie omtrent iemands gezondheid strikt privé is. Dit betekent onder andere dat de werkgever niet mag weten wat de oorzaak is van de ziekmelding. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete opgelegd aan een organisatie die de verzuimoorzaak en andere gezondheidsgegevens vastlegde in hun administratie.

De verzuimregistratie van deze werkgever bevatte zeer gevoelige informatie over de fysieke en/of mentale gezondheid van werknemers. Zoals de namen van ziektes, specifieke klachten en pijnaanduidingen. Gegevens die niet noodzakelijk zijn voor de verzuimbegeleiding, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens was deze informatie online toegankelijk, zonder enige vorm van authenticatie.

Wat mag wel?

Nog steeds wordt er door diverse werkgevers naar de medische achtergrond van de ziekte bij medewerkers gevraagd terwijl dit niet is toegestaan. Werkgevers geven in een recent onderzoek aan behoefte te hebben aan meer praktische handvaten over wat wel mag, in plaats van de regels waarin wordt aangegeven wat er allemaal verboden is.

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Whitepaper effectief verzuim terugdringen

Download onze whitepaper Verzuim en ontdek de AVG-regels

Mag u een zieke werknemer vragen naar de duur van verzuim? Of mag u nagaan of het te maken heeft met een arbeidsongeval? De specialisten van Robidus geven in onze whitepaper Verzuim antwoord op deze vragen. In een duidelijk overzicht ontdekt u welke vragen u mag stellen en welke informatie u mag uitvragen bij een bedrijfsarts of arbodienst.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.