Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Nieuws

AVG boete voor onjuiste verzuimadministratie

De privacywetgeving, AVG, stelt dat informatie omtrent iemands gezondheid strikt privé is. Dit betekent onder andere dat de werkgever niet mag weten wat de oorzaak is van de ziekmelding. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete opgelegd aan een organisatie die de verzuimoorzaak en andere gezondheidsgegevens vastlegde in hun administratie.

De verzuimregistratie van deze werkgever bevatte zeer gevoelige informatie over de fysieke en/of mentale gezondheid van werknemers. Zoals de namen van ziektes, specifieke klachten en pijnaanduidingen. Gegevens die niet noodzakelijk zijn voor de verzuimbegeleiding, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens was deze informatie online toegankelijk, zonder enige vorm van authenticatie.

Wat mag wel?

Nog steeds wordt er door diverse werkgevers naar de medische achtergrond van de ziekte bij medewerkers gevraagd terwijl dit niet is toegestaan. Werkgevers geven in een recent onderzoek aan behoefte te hebben aan meer praktische handvaten over wat wel mag, in plaats van de regels waarin wordt aangegeven wat er allemaal verboden is.

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Whitepaper effectief verzuim terugdringen

Download onze whitepaper Verzuim en ontdek de AVG-regels

Mag u een zieke werknemer vragen naar de duur van verzuim? Of mag u nagaan of het te maken heeft met een arbeidsongeval? De specialisten van Robidus geven in onze whitepaper Verzuim antwoord op deze vragen. In een duidelijk overzicht ontdekt u welke vragen u mag stellen en welke informatie u mag uitvragen bij een bedrijfsarts of arbodienst.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.