De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat werknemers, waar mogelijk, thuis gingen werken. Maar hoe zit het dan met de arbeidsomstandigheden en de rol van de werkgever hierbij? Is de werkgever dan ook aansprakelijk voor een veilige werkplek?
Sinds eind maart zagen we een drastische kentering: Van op tijd naar kantoor, file rijden, overvolle treinen en volle kantoorgebouwen naar leegte. Bijna lege autowegen, lege treinen en lege kantoorgebouwen. Veel werknemers werkten vanuit huis, vergaderden online en hielden af en toe een overleg-wandeling met een collega.
Wat heb je nodig om vanuit huis te werken?
Om vanuit huis te kunnen werken zijn de juiste faciliteiten essentieel. Een goed afgesteld bureau en werkende pc liggen daarbij voor de hand. Maar onderschat ook niet het belang van (digitale) toegang tot de benodigde bedrijfsgegevens, zodat je kunt werken op afstand met alle materialen en gegevens die daarvoor nodig zijn. Iedere keer alle informatie op een usb-stick meenemen is immers risicovol en niet altijd mogelijk (grote bestanden en software). Ook bereikbaarheid is een belangrijk element, daarom is goede telecom- en informatietechnologie een must. Denk hierbij behalve aan een goede (mobiele) telefoon, ook aan een intern chatsysteem waarmee collega’s elkaar op de hoogte kunnen houden en laagdrempelig benaderen. Let er op dat de thuiswerkplek aan de wettelijke voorschriften en arboregelgeving voldoet. Dit om te voorkomen dat de organisatie aansprakelijk wordt gesteld bij letselschade.
Online werkplekonderzoek
Maar hoe weet u hoe de thuiswerkplek van uw medewerker voldoet aan de regels?
In samenwerking met Equilar biedt Robidus werkgevers een online werkplek onderzoek aan. De medewerkers krijgen de scan thuiswerken toegestuurd die zij online in kunnen vullen. Via een digitale verbinding wordt contact gezocht met de medewerker. In dit gesprek wordt de ingevulde scan thuiswerk doorgenomen en kan de medewerker de werkplek laten zien. De werknemer krijgt direct praktische tips om het (thuis)werken te optimaliseren. De werkgever ontvangt een rapportage op hoofdlijnen.
Thuiswerkprotocol
Vanuit de Arbowetgeving worden er eisen gesteld aan de werkomstandigheden van de medewerkers. Het is de verantwoordelijkheid van beide partijen dat goede afspraken worden gemaakt over de naleving van deze regels. Ook tijdens thuiswerken heb je bijvoorbeeld recht op pauzes zoals opgenomen in de Arbowet. Kijk op https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbowetgeving.
Zorg samen met je medewerker dat deze thuis de juiste voorzieningen heeft om veilig en prettig te kunnen werken. Leg de afspraken met elkaar vast in een thuiswerkovereenkomst.
Voorbeeld thuiswerkprotocol
Verwachting is dat we ook in het post-corona tijdperk op regelmatige basis thuis zullen werken. Het is dan ook belangrijk dat u dit formeel regelt. In een thuiswerkprotocol regelt u alle zaken omtrent het thuiswerken.
De Robidus consultants hebben een aantal bedrijven ondersteund bij het opstellen van een thuiswerkbeleid. Bent u daarin geïnteresseerd? Neem contact met ons op.