Werkdruk in de zorg
De zorg in Nederland staat onder druk door personeelstekorten en hoog verzuim met meer personeelsuitval tot gevolg. Wanneer zorgverleners uitvallen, neemt de werkdruk op de achterblijvers toe. Jong zorgpersoneel ervaart mede hierdoor hoge niveaus van (emotionele) uitputting. Veelgenoemde oorzaken zijn:
- Veranderende samenleving: toenemende zorgvraag en complexiteit
- Emotionele belasting: het omgaan met patiënten en mondige families
- Fysieke belasting: fysiek zware taken en lange uren staan
- Onregelmatige werktijden: nachtdiensten en onregelmatige diensten
- Gebrek aan ondersteuning: Onvoldoende begeleiding en erkenning
- Verstoorde werk-/privébalans: door mantelzorg of zorg voor gezin
Preventie en snelle zorg helpen het tij te keren en de vicieuze cirkel van uitval en verhoogde werkdruk te doorbreken. Maar hoewel preventie een belangrijk onderwerp is in de CAO’s van ziekenhuizen en verpleeghuizen, blijkt het in de praktijk nog niet echt van de grond te komen.
LifeCheck van Robidus is voor de zorg een laagdrempelige, betaalbare en duurzame preventie-oplossing.
Waarom LifeCheck wél werkt
De kracht van LifeCheck is dat werknemers anoniem, veilig en laagdrempelig toegang krijgen tot online diensten in relatie tot hun fysieke en mentale gezondheid. Met LifeCheck bespreken ze hun zorgen of klachten waar en wanneer ze dat willen, veilig online met een arts, coach of diëtist. LifeCheck helpt werknemers persoonlijk met het vroegtijdig signaleren en aanpakken van problemen, niet alleen betreffende de gezondheid. Zo wordt langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid voorkomen.
- Direct toegang tot artsen, mental coaches, voedingsdeskundigen via Teleadoc wereldleider op het gebied van onlinezorg.
- Ondersteuning op vrijwel alle reguliere gebieden van welzijn, dus ook bijvoorbeeld budgetcoaches, diëtisten, en vertrouwenspersonen.
- Grondige selectie van alle medewerkers en dus waarborging van kwalitatief hoge en betrouwbare zorg.
- Snelle en veilige toegang: Via video of telefoon, waardoor de drempel om hulp te zoeken wordt verlaagd.
- Flexibele toegang: Hulp op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat fysieke afspraken tot vertraging leiden.
- Geen wachtlijsten.
- LifeCheck is een label van Robidus, dé toonaangevende inzetbaarheidspartner van Nederland. Robidus werkt samen met vrijwel alle grote Nederlandse bedrijven en ondersteunt maar liefst 14% van alle werknemers in loondienst.
- Dankzij de uitgebreide data en expertise kan Robidus voor elke organisatie nauwkeurig inschatten wat de verzuimrisico’s en -kosten in de komende jaren zullen zijn, van kort verzuim tot WIA.
- Omdat LifeCheck aantoonbaar helpt bij het verlagen van verzuimcijfers en daarmee kostenbesparingen oplevert voor onder andere Ziektewet en WIA, zijn verzekeraars steeds vaker bereid om de kosten voor LifeCheck mee te financieren.
- Robidus onderhoudt nauwe contacten met alle grote verzekeraars en fungeert al voor veel zorgorganisaties als intermediair bij de uitvoering van WIA-inkomensverzekeringen. Daarnaast speelt Robidus een actieve rol in het betrekken van verzekeraars bij een preventieprogramma als LifeCheck.
Kortom, LifeCheck biedt hoogwaardige zorg met een sterke focus op preventie. Wil jij weten waar de knelpunten in jouw organisatie liggen?
Hoe LifeCheck helpt in de praktijk
Wij zien wat jij niet ziet
Als werkgever heb je niet altijd zicht op wat er speelt bij medewerkers. Zelfs degenen bij wie alles ogenschijnlijk goed gaat kunnen sluimerende problemen hebben die niet direct zichtbaar zijn. Hier komt Robidus in beeld. Dankzij onze risicoscan kunnen we precies identificeren waar de knelpunten liggen in jouw organisatie.
Met een kleine investering in een preventieprogramma kan je proactief bijdragen aan het welzijn van medewerkers, wat leidt tot minder verzuim en een hogere zorgkwaliteit. LifeCheck is bewezen effectief, mede dankzij een uitgebreid activatieprogramma.
Binnen een week in je mailbox!
Vraag jouw verzuimprofiel aan en zie wat LifeCheck kan doen
Ben je klaar om te ontdekken wat preventie via LifeCheck voor jouw organisatie kan doen? Vraag hier vrijblijvend jouw verzuimprofiel aan. We nemen binnen drie werkdagen contact met je op voor aanvullende informatie, waarna je meestal al binnen een dag een analyse in je mailbox krijgt.