Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

Aantal arbeidsongeschikten stijgt

Nederland kent inmiddels zo’n 190.000 gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Ook in 2018 was de instroom weer hoger dan het jaar daarvoor.  Demografische factoren lijken de oorzaak.

In 2018 zijn in totaal 43.400 arbeidsongeschikten ingestroomd in de WIA (11.600 IVA en 31.800 WGA). Door krapte op de arbeidsmarkt, beperkte mogelijkheden om vroegtijdig te stoppen met werken (prépensioen) en stijgende pensioenleeftijd neemt de druk op inzetbaarheid toe, met toenemende langdurige arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Sectorafhankelijk

In 2018 bedroeg de gemiddelde WGA instroom 0,26%, terwijl dat in 2017 nog 0,24% was. Per sector zien we behoorlijke verschillen: van 0,76% tot een sectorgemiddelde van 0,12%. Overigens zijn er binnen de sectoren ook grote verschillen waarneembaar. Met andere woorden: als werkgever kun je wel degelijk het verschil maken.

Benieuwd naar uw instroompercentage en dat van vergelijkbare bedrijven? Neem dan contact op met onze specialisten voor een WGA quick-scan.

Toerekenbaarheid

Niet alle WGA-uitkeringen zijn toerekenbaar aan de werkgever. Van de 31.800 personen die in 2018 een WGA-uitkering kregen, waren er 12.000 (38%) niet toerekenbaar aan de werkgever. Dit betreft medewerkers die niet tot vast of flexibel personeel worden gerekend of die op een andere wijze onder de Ziektewet vallen. Lees meer over het voorkomen van onterechte toerekening WGA-uitkeringen. 

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.