Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

'Wij gaan met pragmatische oplossingen krapte op arbeidsmarkt te lijf'

Zorggroep Ter Weel

'Wij gaan met pragmatische oplossingen krapte op arbeidsmarkt te lijf'

Hoe kun je als werkgever in de zorg voorkomen dat de tekorten op de arbeidsmarkt je organisatie in de problemen brengen? Zorggroep Ter Weel zoekt naar ‘slimme’ effectieve oplossingen, onder meer rondom opleidingstrajecten en duurzame inzetbaarheid. De aanpak heeft succes.

Sandra Dirkzwager is Manager HRM bij Zorggroep Ter Weel,een zorginstelling met negen locaties in Goes en Reimerswaal.
“We zijn een enorm maatschappelijk betrokken organisatie: Zorg voor Zeeuwen vanuit het Zeeuwse hart”, schetst zij haar organisatie.

Het ondersteunen van zelfredzaamheid van ouderen staat centraal.

Uitdagingen

Een van de grootste uitdagingen is het op niveau houden van het personeelsbestand. “We lopen tegen enorme tekorten aan op de arbeidsmarkt”, zegt Dirkzwager:
“We hebben heel veel vacatures, van verzorgenden tot specialisten ouderengeneeskunde. Die zijn sowieso al moeilijk te vinden, en in Zeeland is het nog lastiger. Zeeland is een mooie provincie, maar het is moeilijk om mensen hierheen te trekken om te werken en wonen. 95 Procent van onze werknemers is vrouw. Vaak werken ze parttime en veel collega’s hebben ook nog een taak als mantelzorger. ‘Jij weet hoe het moet’, zegt de omgeving dan.

Positiever imago

De zorg wordt ook zwaarder. De overheid heeft erop ingezet om ouderen zolang mogelijk thuis te laten wonen. Op het moment dat ze bij ons komen is hun zorgvraag daardoor groter. Het imago van de zorg als werkgever is lange tijd niet positief geweest. Dat is nu wel wat aan het kantelen, maar we hebben er nog steeds last van.”

In het interview leest u hoe Zorggroep Ter Weel omgaat met de krapte op de arbeidsmarkt en welke effectieve oplossingen zij hebben gevonden deze te lijf te gaan. (HR Strategie, september 2019)


LEES HET INTERVIEW
Meer weten over duurzame inzetbaarheid?
Peter Takken Accountmanager MAAK VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?
DOWNLOAD ONDERZOEKSRAPPORT