Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Re-integratie dienstongeschikte militairen

Het Social Impact Bond ‘Joining Forces’ is een innovatief programma gericht op het duurzaam en succesvol laten re-integreren van dienstongeschikte militairen. Aegon investeert in het fonds dat de re-integratie financiert. De uitvoering is onder meer in handen van Aegon-dochter Robidus.

Het begeleiden van militairen die dienstongeschikt zijn geraakt is voor het ministerie van Defensie van groot belang. Voor een militair die in het leger diende, kan re-integreren in het burgerleven een uitdaging zijn. Deze social impact bond (SIB) gaat hier een belangrijke bijdrage aan leveren door de militairen te koppelen aan werkgevers binnen de publieke en private sector. De werkgevers zorgen, op basis van een maandelijkse vergoeding, voor begeleiding op de werkplek en hebben de intentie om de re-integrant na afloop van het traject in dienst te nemen. Het programma is bedoeld voor meer dan 1500 militairen in de komende vier jaar.

Social Impact Bond

Een SIB is een financieringsconstructie waarbij private investeerders geld steken in de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk. Jaarlijks worden ongeveer 350 militairen dienstongeschikt door de uitvoering van hun werkzaamheden. Van hen is de helft veteraan. Re-integratie is een langdurig knelpunt voor het ministerie. Een belangrijk knelpunt is het gebrek aan aandacht en begeleiding tijdens en na de ziekteperiode. De re-integrerende militair heeft doorgaans enige tijd buiten de burgermaatschappij gestaan, waardoor het niet altijd makkelijk is daarin weer een weg te vinden, niet alleen qua werk maar ook op sociaal gebied.

De SIB wordt inhoudelijk uitgevoerd door vijf partners, waaronder Robidus. Robidus voert de administratie van de SIB en begeleidt de uitvoering van de wettelijke arbeidsongeschiktheidsregelingen. Specialisten van Robidus zorgen voor een correcte uitvoering en het voldoen aan de juridische kaders. De investeerders zijn naast Aegon het European Investment Fund, De Fundatie van den Santheuvel, Sobbe en Fonds DBL; zij bundelen hun financiële krachten om deze publiek-private samenwerking te ondersteunen.


Lees ook het nieuwsbericht van het Ministerie van Defensie.

Publicatie datum: 11 juli 2019
Meer over dit nieuwsbericht Robert Wondaal Commercieel directeur Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport