Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Invoering nieuwe arbeidswet

Doel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is het minder aantrekkelijk maken van flexwerk, om zo vaste contracten te stimuleren.

De nieuwe wet bevat onder andere de volgende aanpassingen:

  • Verlenging van proeftijd bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd
  • Verruiming van de ketenbepaling
  • Transitievergoeding al vanaf de eerste gewerkte dag (ipv na 2 jaar)

Naast bovenstaande aanpassingen die voor alle werkgevers gelden richt de wet zich ook op het minder aantrekkelijk maken van flexarbeid. De wet richt zich daarbij vooral op payrolling, maar raakt ook het reguliere uitzenden. Werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen voor werknemers met een flexibel (of tijdelijk) contract, dan voor werknemers met een vast contract (3 keer zo duur). Dit betekent dat niet alleen het ingeleende personeel duurder wordt, maar ook het eigen personeel met een tijdelijke arbeidsovereenkomst.

Payrollkrachten krijgen recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks bij de opdrachtgever in dienst zijn. Dit betekent dus dat payrollkrachten straks bijvoorbeeld ook een eindejaarsuitkering krijgen of een gelijkwaardige opbouw van pensioen.

Daarnaast worden per 1 januari 2020 alle uitzendondernemingen in sector 52 geplaatst, waardoor ook een zeer hoge premie van toepassing is op de ziektewet.

Arbeid wordt duurder

Conclusie van de WAB is dat arbeid en dan met name flexarbeid duurder zal gaan worden, wat in de steeds krappere arbeidsmarkt een nieuwe uitdaging gaat vormen bijvoorbeeld bij het vervangen van niet inzetbaar personeel ten gevolge van ziekte. Werken aan de inzetbaarheid van medewerkers en terugdringen van verzuim zal hiermee nog hoger op de agenda van menig organisatie komen te staan.

Lees ook: WAB door Tweede Kamer aangenomen.

Lees ook: WAB en transitievergoeding

Publicatie datum: 28 mei 2019
Meer over dit nieuwsbericht Robert Wondaal Commercieel directeur Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport