Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Achterstand WGA-beoordelingen blijft stijgen

Tienduizenden mensen die thuiszitten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hadden misschien al lang weer aan het werk gekund. Zij ontvangen mogelijk onterecht een uitkering, omdat UWV al jarenlang achterloopt met het aantal medische herbeoordelingen.

Uit onderzoek van actualiteitenprogramma Nieuwsuur blijkt dat het aantal mensen dat nog wacht op een medische herkeuring bij UWV verder oploopt. In 2015 betrof het ruim 25.000 personen, inmiddels staat de teller, ondanks getroffen maatregelen, al op 30.000.

Alleen arbeidsongeschikten van wie herstel verwacht wordt, komen in aanmerking voor een herbeoordeling. De betreffende uitkeringsgerechtigden moeten deze echter zélf aanvragen. In de praktijk blijkt een enkeling dit ook daadwerkelijk te doen.

WGA eigenrisicodragers

Alleen werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA-uitkeringen aan hun werknemers dringen proactief aan op een medische herbeoordeling, dit heeft immers direct effect op hun kosten en risico’s. Bij publiek verzekerde werkgevers ontbreekt deze prikkel volledig.

Dit heeft negatieve effecten voor zowel de werkgever - de gedifferentieerde premie wordt gebaseerd op het daadwerkelijke sectorrisico - als de werknemer. De laatste loopt namelijk het risico een verkeerde uitkering te ontvangen.

Herbeoordelen is mogelijk

In 2018 heeft Robidus meer dan 1000 succesvolle herbeoordelingen verzorgd voor haar opdrachtgevers en hiermee vele tientallen miljoenen aan arbeidsongeschiktheidslasten kunnen besparen.


Lees verder:

Publicatie datum: 11 februari 2019
Meer over dit nieuwsbericht Pascal Koopman Risk consultant Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport