Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Wat bepaalt de WGA-toerekening?

De werkgever krijgt de loondoorbetaling bij ziekte van een werknemer die valt onder de no-riskpolis vergoed, het zogenoemde ziekengeld. Ook wordt een eventuele WGA-uitkering niet aan de betreffende werkgever toegerekend. Maar wat betekent het voor de WGA-toerekening als de werkgever in het verleden geen ziekengeld bij UWV heeft geclaimd?

UWV koppelt het ziekengeld automatisch aan de WGA-toerekening. Is er ziekengeld uitbetaald aan de werkgever, dan wordt de WGA-uitkering voor deze werknemer niet toegerekend. Andersom: geen uitbetaling van ziekengeld, betekent dat de werkgever ook de WGA-uitkeringslasten voor zijn rekening moet nemen. De daadwerkelijke uitbetaling van het ziekengeld moet volgens UWV bepalend zijn bij de toerekening van de WGA-uitkering.

Rechtbank: “het recht op” is bepalend, niet de “uitbetaling van”

De rechtbank Gelderland heeft nu anders geoordeeld: Het is geen wettelijk vereiste dat het ziekengeld daadwerkelijk is geclaimd en uitbetaald. Voldoende is dat de werknemer op basis van de no-riskpolis recht op ziekengeld had. Dit betekent dat de toegekende WGA-uitkering niet ten laste van de werkgever mag worden gebracht, ook al is er geen ziekengeld uitbetaald.

Meer informatie:

Publicatie datum: 6 februari 2018