Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Verzuim het hoogst sinds 11 jaar

Het verzuimpercentage was in het eerste kwartaal van 2018 hoger dan het in jaren is geweest. Met een percentage van 4,9 is het verzuim net zo hoog als het eerste kwartaal van 2007. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.In de gezondheidszorg was het verzuim het grootst. Met 6,5% lag dit aandeel fors hoger dan het gemiddelde voor alle bedrijfstakken. In de horeca is het verzuim het minst (2,3%).

Griep en verkoudheidsklachten lijken de meeste genoemde klachten. In 2017 voerden griep en verkoudheid de lijst aan, daarna buikklachten. Psychische klachten volgden als derde. Deze klachten zorgden voor de meeste verzuimdagen (gemiddeld 57). Vooral dit langdurig verzuim is voor alle betrokkenen erg ingrijpend.

Langdurig verzuim

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het voeren van een effectief verzuimbeleid noodzakelijk. Steeds meer wordt duidelijk dat het van groot belang is om te werken aan het welbevinden van werknemers. De steeds hogere werkdruk en de vergrijzende arbeidsmarkt zorgen voor een toename van het verzuim.

Lees ook:

Publicatie datum: 27 juni 2018
Meer over dit nieuwsbericht Willeke Eskes Specialist verzuim Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport