Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Ook transitievergoeding bij gedeeltelijk ontslag

Sommige werknemers zijn om gezondheidsredenen genoodzaakt minder uren te gaan werken. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat zij ook recht hebben op een transitievergoeding voor de gedwongen urenvermindering.

Werknemers hebben recht op een transitievergoeding als de werkgever hun dienstverband beëindigt. De hoogte wordt bepaald op basis van het aantal dienstjaren. Neemt een werknemer zelf ontslag dan is er geen recht op een transitievergoeding.

Wat betekent dit dan voor de werknemer die om gezondheidsredenen minder uren moet gaan werken? Hun arbeidsovereenkomst wordt immers aangepast aan het lagere aantal uren. Soms wordt de arbeidsovereenkomst zelf formeel beëindigd en wordt de werknemer opnieuw in dienst genomen voor een lager aantal uren.

Ook transitievergoeding bij gedeeltelijk ontslag

De Hoge Raad heeft bepaald dat een werknemer die om gezondheidsredenen substantieel minder uren moest gaan werken, ook recht heeft op een transitievergoeding. Vanzelfsprekend wordt deze alleen berekend over het aantal uren dat wegvalt. 

WAB wijzigt de berekening van de transitievergoeding

Als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wijzigt de berekening en daarmee de hoogte van de transitievergoeding.

Tip: Bekijk het webinar dat Robidus in samenwerking met HR Praktijk heeft gehouden. Tijdens het webinar zijn vragen beantwoord over de aangekondigde veranderingen met betrekking tot de transitievergoeding.

Publicatie datum: 18 september 2018
Meer over dit nieuwsbericht Danielle Thijssen SV specialist Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport