Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Is slapend dienstverband in strijd met goed werkgeverschap?

Een slapend dienstverband is niet in strijd met goed werkgeverschap. Dit betekent dat een werkgever in principe niet verplicht is het dienstverband met de werknemer na 104 weken ziekte te beëindigen. Met als gevolg dat de werkgever niet verplicht is om een transitievergoeding én openstaande vakantiedagen uit te betalen, volgens de rechtbank Rotterdam.

Na 104 weken is de werkgever, in principe, niet meer verplicht het loon door te betalen aan de zieke werknemer. De werkgever kan dan het dienstverband beëindigen of slapend houden. De rechtbank Rotterdam boog zich over de vraag of de werknemer na einde loondoorbetaling bij ziekte recht heeft op uitbetaling van vakantiedagen en een transitievergoeding.

  • De werknemer stelt het slapend dienstverband gelijk aan een beëindigd dienstverband, omdat zij geen arbeid meer verricht en geen loon meer ontvangt.
  • De werkgever wil het dienstverband niet definitief beëindigen omdat zij dan een transitievergoeding moet uitbetalen.

Een werkgever is, volgens de rechtbank, niet verplicht iemand formeel te ontslaan nadat hij niet meer gehouden is het loon door te betalen. Formeel gezien is er in deze casus nog altijd een arbeidsovereenkomst. Dus is de werkgever ook niet verplicht de vakantiedagen uit te betalen aan de werknemer.

Compensatie transitievergoeding

Op 1 april 2020 treedt de wet in werking waarmee werkgevers gecompenseerd worden voor de transitievergoeding die zij betalen bij ontslag van langdurig zieke werknemers. De wet geldt overigens voor de vergoedingen die betaald zijn vanaf 1 juli 2015. Verwachting is dat werkgever door deze compensatie van de transitievergoeding minder dienstverbanden “slapend” zal houden.

Lees ook:

Publicatie datum: 30 juli 2018
Meer over dit nieuwsbericht Willeke Eskes Specialist verzuim Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport