Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Internetconsultatie WGA-risicoperiode

De overheid heeft om feedback gevraagd op de voorstellen om de WGA-risicoperiode te verkorten. Robidus heeft een bijdrage geleverd aan deze zogenaamde internetconsultatie.


Eén van de regeringsvoorstellen betreft het verlagen van de WGA-risicoperiode van 10 naar 5 jaar. Hierdoor wordt de periode waarin een bedrijf individuele WGA premie betaalt gehalveerd. Naast deze individuele periode gaat men dan voor de laatste vijf jaar een collectieve premie betalen, die dus onafhankelijk is van de eigen WGA-instroom. Alle investeringen in inzetbaarheid moet de werkgever derhalve “terugverdienen” in 5 jaar. Aan de andere kant worden werkgevers die weinig tot niets doen aan preventie en re-integratie “beloond” omdat een deel van hun schade onder de collectieve dekking zal vallen.

De verwachting is dat door deze maatregel de totale kosten van de WGA omhoog gaan. In de verschillende notities van het Ministerie wordt deze kostenverhoging op €170 miljoen per jaar geschat.

Robidus vindt dat deze maatregel in strijd is met het regeringsbeleid. Lees de blog als reactie op het regeringsvoorstel of download het Robidus advies.


Publicatie datum: 22 mei 2018
Meer over dit nieuwsbericht Tanno Lith Manager Risk Consultancy Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport