Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Helft leidinggevenden wordt verrast door ziekmelding

Een ziekmelding zou eigenlijk geen verrassing moeten zijn. Zowel bij medisch als werk gerelateerd verzuim zijn er op voorhand al signalen die wijzen op verminderde inzetbaarheid. Uit een onderzoek onder HR-professionals blijkt echter dat het telefoontje met de ziekmelding voor de helft van de leidinggevenden als een verrassing komt.

Robidus heeft samen met HRpraktijk een onderzoek gedaan onder 139 HR-professionals naar de duurzame inzetbaarheid van de Nederlandse werknemer. Uit dit onderzoek komt onder andere naar voren dat leidinggevenden onvoldoende in staat zijn tijdig te signaleren of een werknemer dreigt uit te vallen. Preventieve maatregelen om het verzuim te voorkomen worden daarom ook niet aangeboden, wat jammer is voor de werkgever én voor de werknemer. 

Inzicht in uitvalrisico

Slechts 15% van de deelnemers aan het onderzoek weten welke werknemers op korte termijn een risico op uitval hebben. Ruim de helft, 54 procent, gaf aan ongeveer te weten om welke werknemers het gaat. Bijna een op de drie van de ondervraagden, 31 procent, gaf aan geen idee te hebben welke werknemers op korte termijn dreigen uit te vallen.

Preventieve maatregelen

Een minderheid van de HR-professionals zegt proactief interventies in te zetten. Slechts vier van de tien HR-professionals geven aan dat in hun organisatie de leidinggevenden actief aandacht besteden aan de mentale, sociale en fysieke gezondheid van de werknemers. Minder dan een derde van de ondervraagden laat weten dat hun organisatie proactief beleid voert om de werkdruk te voorkomen.

Wilt u weten hoe HR-professionals werken aan het inzetbaar houden van werknemers? Download hier het onderzoeksrapport.

Robidus kan voor u de inzetbaarheid van uw organisatie inzichtelijk maken middels een eenvoudige scan. Neem contact met ons op en wij vertellen u graag vrijblijvend meer. Lees hier meer over de visie van Robidus op verzuim.

Publicatie datum: 28 februari 2018
Meer over dit nieuwsbericht Willeke Eskes Specialist verzuim Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport