Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Financieel voordeel voor werkende of studerende Wajongers

Mensen met een Wajonguitkering die willen werken of studeren, worden gekort op hun uitkering. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil hier verandering in brengen en gaat maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat deze groep mensen er straks juist op vooruit gaat. Zo wil zij stimuleren dat zij onderwijs gaan volgen of studeren. Daarnaast zijn er nu verschillende regels voor mensen met eenzelfde positie en daar wil ze eenheid in brengen.

Wanneer Wajong?

Om voor een Wajong-uitkering in aanmerking te komen dient er een arbeidsbeperking of ziekte te zijn geconstateerd voor het 18de levensjaar. In 2015 is de wet aangepast. Sindsdien wordt een Wajong-uitkering alleen nog gegeven aan mensen die helemaal niet meer kunnen werken. Vóór 2015 zijn er meerdere regelingen geweest. Een van de maatregelen om de verschillende regelingen te vereenvoudigen en meer met elkaar in lijn te brengen, is de afschaffing van de studiergeling binnen de Wajong2010. In deze regeling is bepaald dat studerende mensen met een Wajonguitkering driekwart van hun uitkering verliezen.

Veranderingen

De maatregelen die zij gaat nemen, moeten ervoor zorgen dat mensen met een Wajong-uitkering:

  • er financieel op vooruit gaan als ze werken of meer gaan werken
  • langer terug kunnen vallen op de Wajonguitkering als ze hun werk verliezen
  • goede ondersteuning krijgen bij het vinden van werk
  • hun volledige uitkering houden tijdens het volgen van een studie

Tevens wil zij ervoor zorgen dat ernstig meervoudig beperkte leerlingen die onderwijs volgen aanspraak kunnen maken op een Wajong2015 uitkering.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking zich kunnen ontwikkelen en betere kansen op de arbeidsmarkt krijgen. Werkgevers worden vanuit de overheid ook gestimuleerd om mensen uit specifieke doelgroepen (zoals mensen met een Wajong-uitkering) aan te nemen. Een van de beschikbare regelingen is het Loonkostenvoordeel.

Lees ook:

Publicatie datum: 12 juli 2018
Meer over dit nieuwsbericht Danielle Thijssen SV specialist Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport