Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Betrokkenheid van de werkgever bij re-integratie loont

In 1995 was 10% van de beroepsbevolking arbeidsongeschikt. De overheid heeft toen diverse maatregelen genomen om “Nederland beter te maken”. Nu is nog maar 6% van de beroepsbevolking arbeidsongeschikt. Onderzoek van Robidus toont aan dat de werkgever hierbij een cruciale rol speelt.

Het betrekken van werkgevers bij het sociale vangnet én daarmee de re-integratie werkt! Sinds de invoering van de 6 weken loondoorbetalingsverplichting in 1994 is het verzuim in Nederland gedaald: van 6,2% in 1993 naar 3,9% in 2017. Een zelfde daling werd in gang gezet met de WAO-premiedifferentiatie en invoering van de WIA in 2006. Inmiddels is er een stelsel opgebouwd waarbij werkgevers bij verzuim 2 jaar loondoorbetalingsverplichting hebben. Voor de toerekening van de Ziektewet- en de WGA-uitkeringen kunnen werkgevers kiezen voor publieke of private financiering, respectievelijk via UWV of het eigenrisicodragerschap.

Analyse WIA ontwikkeling

Robidus heeft de ontwikkeling van de arbeidsongeschiktheid en de rol van de publieke en private financiering daarbij in kaart gebracht. Uit de analyse blijkt duidelijk dat het loont om actief te investeren in de inzetbaarheid en re-integratie van werknemers. Download hier het rapport.

Lees ook: Rol werkgever bij re-integratie loont.

Publicatie datum: 19 maart 2018
Meer over dit nieuwsbericht Pascal Koopman Risk consultant Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport