Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

WIA-instroom stijgt met 12%

De afgelopen 6 jaar is de WIA-instroom niet zo hoog geweest als in 2016. Het aantal arbeidsongeschikten nam toe met ruim 40.000, dat is 5.000 meer dan het jaar daarvoor.

In 2015 en 2014 daalde de instroom nog ten opzichte van het jaar ervoor (respectievelijk 2,9 procent en 0,7 procent).

Oorzaken stijging

Een kwart van de instroom komt uit een WW-situatie. Verklaring hiervoor is wellicht dat twee jaar eerder het aantal WW’ers even hard toenam.

Daarnaast stijgt de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking. De kans op arbeidsongeschiktheid stijgt naarmate men ouder wordt. 

Meer WIA-aanvragen

In 2016 besloten substantieel meer werknemers dan in 2015 om – na 21 maanden ziekte – een WIA-aanvraag te doen. UWV heeft geen idee waarom: er is geen sprake van veranderingen in de ziektebeelden of beperkingen, het CBS rapporteert geen ziekteverzuimstijging in 2014 en er zijn geen verschillen in de ervaren re-integratiebegeleiding of het –resultaat. 

Verwachte stijging WGA premie

Door de verhoogde WIA-instroom zullen de WGA-premies (gedifferientieerd en privaat) stijgen. Afweging van de optimale WGA -financiering wordt daarmee nog belangrijker.

Lees meer over de WGA beheerverzekering.

Publicatie datum: 13 juni 2017
Meer over dit nieuwsbericht Pascal Koopman Risk consultant Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport