Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Eenderde van de werkgevers wil geen arbeidsgehandicapten

Eenderde van de organisaties voelt zich niet verantwoordelijk om mensen met gezondheidsbeperkingen in dienst te nemen. Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, negeren veel werkgevers nog steeds deze groep mensen.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar de arbeidsmarkt. Werkgevers geven verschillende redenen aan: Van ‘geen geschikte functies beschikbaar’, tot ‘geen mensen nodig’. Een veelgehoord argument is tevens dat er te weinig capaciteit is voor het begeleiden van deze doelgroep.

Regelingen

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel werkgevers niet bekend zijn met de diverse regelingen die beschikbaar zijn voor het in dienst hebben van arbeidsgehandicapten.

  • 49% van de ondervraagden kent de no-riskregeling bij ziekte niet. Deze regeling zorgt ervoor dat bij ziekte de werkgever gecompenseerd wordt voor de loondoorbetalingsverplichting.
  • 29% geeft aan niet bekend te zijn met loonkostensubsidie. Deze subsidie compenseert het verschil wanneer een werknemer minder dan het minimumloon kan verdienen.

Door gebruik te maken van deze regelingen kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een betere kans op een baan krijgen en hoeven hun kwaliteiten niet verloren te gaan. De werkgever krijgt vaak enthousiaste medewerkers waarvoor de financiële risico’s zeer beperkt zijn.

Bent u benieuwd welke regelingen u kunt benutten? Lees meer in onze whitepaper.

Lees ook:

Publicatie datum: 25 oktober 2017
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport