Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Verzuim onder de loep

Recentelijk heeft er door het CBS en TNO een onderzoek plaatsgevonden naar de mate van verzuim binnen de diverse sectoren. Het doel was te onderzoeken waarom mensen in de ene sector vaker of langer ziek zijn dan in de andere. Dit leverde een aantal opvallende resultaten op. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen met een gelukkig huwelijk, of met een flexibel contract, of die overwerken minder vaak verzuimen dan gemiddeld.

Verzuim nader bekeken

De sector met het hoogste verzuim is Gezondheids – en welzijnszorg. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zorginstellingen met ruim 2x zoveel ziekmeldingen kampen dan bijv. horecagelegenheden. De zorg was altijd al de sector met het hoogste verzuim maar het verschil met andere bedrijfstakken wordt steeds groter. Het verzuimpercentage van 5,8 ligt beduidend hoger dan het gemiddelde verzuimcijfer in Nederland (4,3%). De reden voor het hoge verzuim binnen de zorg lijkt veelal werk-gerelateerd te zijn. De Horeca is de sector met het laagste verzuim. Hierin werken relatief jonge mensen, veelal op basis van een flexibel contract. Dit zorgt voor een lager verzuim.

Ook interessant: Duurzame inzetbaarheid in de zorg: hoe pak je dat aan? Daarover leest u meer in deze case.

Kenmerken van verzuim

Verder komt er uit het onderzoek naar voren dat mensen met een vast dienstverband bijna twee keer zo vaak verzuimen als flexwerkers. En dat gescheiden mensen zich vaker ziek melden dan getrouwde mensen. Werknemers van kleine bedrijven verzuimen minder en mannen melden zich minder vaak ziek dan vrouwen.

Verzuim aanpakken

Werkgevers hebben verplichtingen vanuit de wetgeving die ervoor moeten zorgen dat een zieke werknemer snel weer aan de slag kan. Daartoe hebben zij een aantal mogelijkheden. Bijvoorbeeld het inzetten van interventies. Zij kunnen dus invloed uitoefenen op het verkorten van de verzuimduur in hun organisatie, maar eigenlijk zou ook hier moeten gelden: voorkomen is beter dan genezen. De focus moet dan ook meer naar voren in het proces verschuiven: naar het verbeteren van de inzetbaarheid.

Benieuwd hoe u vormgeeft aan een effectief verzuimbeleid? Download de whitepaper.

Publicatie datum: 6 juli 2017
Meer over dit nieuwsbericht Willeke Eskes Specialist verzuim Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport