Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Tweede Kamer stemt in met Praktijkroute

Een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is door de Tweede Kamer aangenomen waarmee mensen met een arbeidsbeperking meer kansen krijgen. Het verplicht gemeenten om beschut werk te bieden aan die mensen voor wie dit de enige mogelijkheid is tot het verrichten van betaalde arbeid. Dit wetsvoorstel zorgt er ook voor dat het eenvoudiger wordt om vast te stellen of iemand tot de doelgroep van de banenafspraak hoort en in staat is het wettelijk minimum loon te verdienen.

Gemeenten krijgen sinds 1 januari 2015, met de invoering van de Participatiewet, geld om mensen beschut werk te bieden. Staatssecretaris Klijnsma heeft dit voorstel gedaan nadat er uit onderzoek van de Inspectie SZW bleek dat er veel minder beschutte werkplekken worden aangeboden dan eerst gedacht. Sommige gemeenten bieden die plekken zelfs helemaal niet aan. En dit staat haaks op de bedoeling van de wet dat er juist meer maatwerk moet worden geboden om mensen met een arbeidsbeperking te laten participeren aan het arbeidsproces.

De staatssecretaris gaat uit van een snelle behandeling in de Eerste Kamer, zodat de wetswijzigingen wellicht nog per 1 januari 2017 in werking kunnen treden.

Publicatie datum: 30 november 2016
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport