Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Topambtenaren beoordelen WIA stelsel

Een rapport naar de arbeidsongeschiktheidsregelingen, uitgevoerd door een beleidscommissie van topambtenaren van alle ministeries, bevat diverse aanbevelingen om het WIA stelsel te verbeteren.

Volgens de topambtenaren is het stelsel “over all” wel effectief. De  instroom is afgenomen van 100.000 (in 2000) tot 40.000 (in 2016) toegekende WIA uitkeringen per jaar. Voor de ca. 7 mln. werknemers met een vaste baan werkt het systeem goed. Hier is de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie na ziekte inclusief betaling van de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. Door deze maatregel zijn meer mensen weer aan het werk gegaan en de werkgeverslasten uiteindelijk gedaald. Wel zijn hierdoor steeds meer werkgevers huiverig voor vaste aanstellingen en zijn de sollicitatieprocedures veelal strenger geworden.

Veel arbeidsongeschikten zijn ongeschoold

Van de arbeidsongeschikte werknemers heeft tweederde geen afgeronde beroepsopleiding. Zij lopen een hoger risico te worden afgekeurd. Dit heeft mede te maken met de werking van het systeem: er wordt niet gekeken naar de ziekte of handicap, maar naar welke mate van arbeid nog verricht kan worden. Een groot deel van deze groep kan (deels) aan het werk maar er is geen zekerheid dat een baan wordt gevonden, waardoor juist de WIA uitkering hen inkomenszekerheid geeft, volgens de commissie.

Relatief veel flexwerkers

Een groter deel van de werknemers met een flexcontract stroomt de WIA in dan het procentuele deel van de werknemers met een vaste aanstelling. Ook voor de grote groep flexwerkers (1,5 mln.) geeft een arbeidsongeschiktheidsuitkering zekerheid. Reden zou kunnen zijn dat zij het recht op arbeidskorting verliezen wanneer zij vanuit een Ziektewet uitkering weer aan het werk gaan.

Adviezen om stelsel te verbeteren

De topambtenaren hebben ook aanbevelingen gedaan om het systeem te verbeteren. Deze moeten een rol gaan spelen bij de kabinetsformatie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een nauwkeurigere arbeidsongeschiktheidskeuring en meer re-integratie inspanningen gedurende de eerste 2 ziektejaren. Tevens zouden er meer verplichtingen moeten gelden voor arbeidsongeschikten zoals het beheersen van de Nederlandse taal en om kunnen gaan met de computer.

Publicatie datum: 28 april 2017
Meer over dit nieuwsbericht Pascal Koopman Risk consultant Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport