Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Overheid moet meer banen aanbieden voor mensen met een arbeidsbeperking

Om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de overheid, heeft het kabinet besloten een quotumregeling te activeren. Dit staat in een brief van staatssecretaris Klijnsma aan de beide kamers. Deze maatregel wordt genomen omdat overheidswerkgevers in 2016 niet hebben kunnen voldoen aan het gestelde aantal banen dat gecreëerd zou moeten worden.

De basis hiervoor is een afspraak uit het Sociaal Akkoord om tot aan 2026 in totaal 125.000 banen bij overheids- en marktwerkgevers te realiseren, speciaal bedoeld voor mensen uit de doelgroep van de banenafspraak. Om tot het gestelde aantal banen te komen, kunnen de werkgevers gebruik maken van tal van ondersteunende maatregelen, bijvoorbeeld premiekortingen, no-riskpolissen en het aanpassen van werkplekken.

Inhaalslag

Afgesproken is, om werkgevers die komend jaar hun doelstelling niet halen, de tijd te geven tot en met 2019 om aan de quotumregeling te voldoen. In het najaar volgt een plan van aanpak, gepresenteerd door de overheidswerkgevers. Hieruit moet blijken hoe zij gestalte aan de inhaalslag gaan geven. Daarnaast geeft het kabinet aan te gaan onderzoeken hoe de quotumregeling in de praktijk uitpakt. Medio 2018 komen de resultaten van dit onderzoek beschikbaar.

Lees ook:

Publicatie datum: 12 september 2017
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport