Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Onevenwichtige situatie op de arbeidsmarkt

Er worden steeds hogere eisen aan werknemers gesteld door o.a. technologische ontwikkelingen. De beschikbare vacatures worden daardoor veelal gevuld door hoogopgeleide medewerkers. Het aanbod aan banen aan de onderkant van het middensegment wordt daardoor steeds kleiner. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktanalyse 2017.

Als er niet een beter evenwicht komt, dan zal dit gevolgen hebben voor het perspectief op arbeid voor mensen met een beperking. De werkloosheid ligt bij deze groep nu al hoger. Men vindt moeilijker een baan en als dat al lukt, betreft dat vaak een flexibel dienstverband. Voor deze mensen is de situatie al enige jaren niet rooskleurig en als nu gebeurt wat de analyse laat zien, lopen deze groepen langer het risico niet in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Met als gevolg hoge maatschappelijke kosten.

UWV geeft aan dat de economie weer beter draait maar dat mensen uit deze groepen dit nog niet zo ervaren. Deskundigen hebben adviezen voor het rapport aangedragen hoe de arbeidsmarktpositie van deze kwetsbare groepen verbeterd kan worden.

Publicatie datum: 6 april 2017
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport