Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Nieuwe Arbowet

Met de invoering van de nieuwe Arbowet verandert de rol van de bedrijfsarts. Een andere belangrijke wijziging heeft betrekking op de preventiemedewerker.

In de Arbowet (per 1 juli 2017) worden onder andere de rechten van werknemers uitgebreid. Net als de taken van de bedrijfsartsen.

Rechten werknemers

Werknemers krijgen de mogelijkheid om de bedrijfsarts ook te consulteren i.v.m. gezondheidskundige vragen naast de al bestaande consultatie bij verzuimbegeleiding. Werknemers krijgen het recht op een ‘second opinion’, het raadplegen van een tweede bedrijfsarts, bij de ziekteverzuimbegeleiding.

Preventiemedewerker

De andere ingrijpende wijziging is de nadruk op preventie. Alle werkgevers moeten minimaal één preventiemedewerker aanstellen. De preventiemedewerker krijgt als taak preventie, verzuim en re-integratie aan te pakken in goede samenwerking met de bedrijfsarts en andere deskundigen.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

U krijgt een jaar de tijd om uw afspraken met uw Arbo-dienstverlener af te stemmen op de nieuwe wetgeving. Benut dit om uw verzuimaanpak (opnieuw) kritisch onder de loep te nemen.

Lees ook:

Publicatie datum: 7 februari 2017