Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Loondoorbetaling bij loonsanctie UWV: 70% volstaat

Een werkgever die vanwege een gebrek aan re-integratie inspanningen het loon van een zieke werknemer langer dan twee jaar dient door te betalen, kan na de eerste twee jaar volstaan met 70% van het loon. Dat heeft het Hof in Den Haag bepaald.

Een zieke werknemer heeft bij arbeidsongeschiktheid recht op twee jaar loondoorbetaling. Daarna stopt de loondoorbetalingsplicht, tenzij de werkgever zich in die twee jaar niet voldoende heeft ingespannen voor de re-integratie van de zieke werknemer. In dat geval kan het UWV de werkgever maximaal 52 weken een loonsanctie opleggen.

In cao’s is meestal bepaald welk percentage van het loon de werkgever precies dient door te betalen in het eerste en het tweede ziektejaar. In de wet staat dat dit minimaal 70% van het loon moet zijn, met in het eerste jaar het wettelijk minimumloon als ondergrens. Logischerwijs zijn er in een cao meestal geen afspraken gemaakt over hoeveel loon de werkgever dient door te betalen bij een loonsanctie.

Het gerechtshof in Den Haag heeft kortgeleden bepaald dat het doorbetalen van 70% van het loon van de werknemer tijdens een loonsanctie volstaat, tenzij daarover iets anders is afgesproken. (Gerechtshof ’s-Gravenhage, 20 september 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:2717)

Lees ook: Wie betaalt de loonsanctie? De werkgever of de bedrijfsarts?

Publicatie datum: 1 maart 2017
Meer over dit nieuwsbericht Willeke Eskes Specialist verzuim Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport