Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Kritiek op verkorting loondoorbetalingsplicht

Financieel adviseurs en verzekeraars zetten vraagtekens bij de kabinetsplannen voor de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers. Het kabinet wil die verkorten van twee naar één jaar. De kosten voor de loondoorbetaling worden dan collectief door de werkgevers gedragen.

Kritisch over verkorting loondoorbetalingsplicht

Volgens brancheorganisatie Adfiz lijkt het kabinetsvoornemen aanlokkelijker dan die is. Kleine werkgevers (met minder dan 25 werknemers) verliezen namelijk al na één in plaats van twee jaar grip op de re-integratie van zieke arbeidskrachten. “Bovendien worden ze geconfronteerd met hogere sociale lasten en een overheid die zich intensiever gaat bemoeien met hun verzuimbeleid en dus bedrijfsvoering. Of dit een wenselijke beweging is, valt nog te bezien”, aldus Vincent van Dijk, voorzitter van de commissie Zorg & Inkomen van Adfiz.

Volgens Van Dijk krijgt de werkgever de rekening gepresenteerd als de re-integratie-inspanningen in het tweede jaar er niet toe leiden dat de werknemer in datzelfde jaar terugkeert naar de werkvloer. Zij betalen dan een hogere, verplichte uniforme premie waaraan alle werkgevers bijdragen.

Prikkel weg

Ook het Verbond van Verzekeraars is kritisch over het gegeven dat werkgevers in het tweede jaar dezelfde premie gaan betalen. “Daardoor verdwijnt de prikkel voor de werkgever om actief te werken aan de re-integratie van zijn werknemers”, aldus directeur Harold Herbert. “Werkgevers die het goed doen met de re-integratie, worden niet beloond. Ze worden wel gestraft voor werkgevers die het slechter doen”. Hij noemt het plan inefficiënt en ineffectief. 

In het Financieel Dagblad toonden ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en uitkeringsinstantie UWV hun scepsis.

Lees ook: Regering werkt met collectieve regelingen de eigen visie tegen.

Publicatie datum: 5 november 2017
Meer over dit nieuwsbericht Robert Wondaal Commercieel directeur Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport