Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Inkomensverlies bepaalt WIA-uitkering

In het huidige WIA-stelsel kan iemand met een hoger inkomen eerder een volledige WIA-uitkering krijgen dan iemand met een lager inkomen terwijl hun verdere situatie identiek is.

De WIA biedt een tegemoetkoming voor het inkomensverlies dat ontstaat door arbeidsongeschiktheid. Minister Asscher acht het dan ook niet onrechtvaardig dat vergelijkbare gevallen een andere uitkering krijgen. De regelgeving is immers gebaseerd op het loondervingskarakter van de WIA: hoe groter het inkomensverlies, hoe hoger het arbeidsongeschiktheidspercentage.

Dit beantwoordde de Minister op Kamervragen naar aanleiding van het televisieprogramma de Monitor (NCRV). Het doel van het ziekte- en arbeidsongeschiktheidsstelsel is betrokkenen te beschermen tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte of gebrek. De hoogte van de WIA-uitkering is daarom – net als de uitkeringen op grond van andere werknemersverzekeringen zoals de Ziektewet en de Werkloosheidswet - gekoppeld aan het (verlies van) inkomen.

Voorbeeld

Werknemer A verdiende voor hij ziek werd €100 per dag en werknemer B €50. Als beiden door dezelfde klachten nog maar €25 per dag kunnen verdienen, wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage

  • werknemer A: (100-25) / 100 * 100% = 75%
  • werknemer B: (50-25) / 50 * 100% = 50%.

Hoewel deze personen nog evenveel kunnen verdienen, heeft werknemer A een groter inkomensverlies dan werknemer B, waardoor werknemer A in een hogere arbeidsongeschiktheidsklasse valt.  

Via een collectieve WIA inkomensverzekering kunt u een inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid beperken. Download onze whitepaper. Klik hier

.

Publicatie datum: 15 mei 2017
Meer over dit nieuwsbericht Tanno Lith Manager Risk Consultancy Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport