Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Gerechtshof: "Whk-premie onjuist bepaald"

De Whk-premie wordt jaarlijks bepaald, onder andere op basis van het aantal WGA-uitkeringsgerechtigden in een organisatie. Echter bij een bepaalde groep zieke werknemers heeft de werkgever geen kans gehad om aan hun re-integratie te werken.

Het ziekengeld en/of de WGA uitkering die UWV aan die werknemers heeft betaald, is echter wel aan de werkgever toegerekend in het Whk-besluit. Het gerechtshof acht dit in strijd met de Europese rechtsbeginselen. Deze groep werknemers mag dan ook niet worden betrokken in de berekening van de Whk-premie.

Terugvorderen teveel betaald

De werkgever kan in bezwaar gaan tegen de onjuist vastgestelde Whk-premie. Bij honorering, zal de Whk-premie met terugwerkende kracht verlaagd worden en kan het teveel betaalde bedrag worden teruggevorderd bij de Belastingdienst.

Update 2 januari 2018

Het ministerie van Financiƫn is in cassatie gegaan tegen de beslissing van het Gerechtshof Amsterdam dat de terugwerkende kracht van BeZaVa onrechtmatig is.

Update 1 oktober 2018

De advocaat-generaal heeft de werkgever in het gelijk gesteld. De verwachting is dat de Hoge Raad dit advies van de advocaat-generaal overneemt. Lees hier verder.

Publicatie datum: 6 december 2017