Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Is doel Wet bezava gehaald?

De overheid wilde het beroep op de Ziektewet en WGA verminderen. Het lijkt erop dat dit doel gerealiseerd is met de Wet bezava.

Het UWV Kennisverslag (UKV) 2017-1 vergelijkt de situatie voor en na de invoering van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet bezava). Op 1 januari 2013 is deze wet ingevoerd met als doel het beroep op de Ziektewet en de WGA door werknemers die ziek uit dienst gaan (eindedienstverbanders), uitzendkrachten en WW’ers te verminderen. 

Sinds de invoering van de eerstejaars Ziektewet-beoordeling stromen aan het begin van het tweede ziektejaar meer eindedienstverbanders uit dan in de jaren vóór de invoering. Het percentage werknemers dat als eindedienstverbander de WGA instroomt, daalt.

De belangrijkste conclusies:

  • Meer werkgevers kiezen voor ZW-eigenrisicodragerschap.
  • Het instroompercentage van eindedienstverbanders in de ZW is gestegen. Deze stijging geldt uitsluitend bij grote (uitzend)organisaties. Bij kleine en middelgrote bedrijven daalt de instroom.
  • Sinds de invoering van de eerstejaars Ziektewet beoordeling (EZWB) vanaf 2013, stromen meer eindedienstverbanders uit de Ziektewet dan in de jaren daarvoor.
  • Het percentage werknemers dat als eindedienstverbander de WIA instroomt, daalt. 15 maanden na de EZWB heeft 32% van de '35-minners' werk.

Het verslag is te vinden op de website van het UWV.

Lees meer over de uitvoering van de Ziektewet in onze whitepaper.

Publicatie datum: 13 februari 2017
Meer over dit nieuwsbericht Willeke Eskes Specialist verzuim Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport