Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Arbeidsgehandicapte niet duurzaam ingezet

Arbeidszekerheid is voor iedereen belangrijk. Iedereen moet in staat zijn om in zijn eigen levensonderhoud te kunnen voorzien en daarvoor is het belangrijk te kunnen participeren op de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben zekere verplichtingen om zich daarvoor in te zetten. Door gebruik te maken van een aantal compensatieregelingen kunnen zij bijdragen aan het aan het werk houden van specifieke doelgroepen

Onder niveau

De Participatiewet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. Helaas pakt dat voor deze eerste groep niet uit zoals gewenst. Veel arbeidsgehandicapten accepteren werk onder hun niveau - wat niet zorgt voor baantevredenheid - met als gevolg dat ze ook weer snel uitstromen.

Onderzoek (niet specifiek op de Participatiewet gericht) onder 42.000 arbeidsgehandicapten heeft dit aangetoond (bron: Researchcentrum voor opleiding en Arbeidsmarkt en het Centraal Bureau voor Statistiek). Onder andere bij Wajongers die in 2014 aan het werk gingen bleek dat een groot deel al binnen een jaar hun baan weer hadden verloren.

Het creëren van banen alleen is niet afdoende. De vaardigheden en banen moeten beter op elkaar aansluiten. Meer dan 1/3 van de arbeidsgehandicapten geeft aan overgekwalificeerd te zijn: een baan te hebben die niet bij zijn competenties aansluit. Daarnaast nemen arbeidsgehandicapte werknemers minder vaak deel aan cursussen . En lopen zij vaak aan tegen vooroordelen waardoor zij een kleinere kans hebben een baan te vinden die bij hun vaardigheden past en zij daarom sneller een baan accepteren beneden hun niveau.

Download onze whitepaper voor meer informatie over het benutten van sociale verzekeringsregelingen voor specifieke doelgroepen.

Lees ook:

Publicatie datum: 28 maart 2017
Meer over dit nieuwsbericht Jelle Klein Teamleider Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport