Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Aantal arbeidsongeschikten stijgt door verhoging AOW-leeftijd

Het verhogen van de AOW leeftijd baart menig werkgever zorgen. Werkgevers zullen geconfronteerd worden met meer uitval bij oudere werknemers waardoor hun verzuim – en arbeidsongeschiktheidskosten stijgen.

Doorwerken tot na de leeftijd van 67 wordt voor werknemers met zware beroepen lichamelijk te zwaar. Ook voor veel mensen met administratieve - en andere functies blijkt doorwerken tot op hogere leeftijd zwaarder te worden als men ouder wordt. Uit cijfers van UWV en pensioenfondsen blijkt dat er steeds meer arbeidsongeschikten bij zijn gekomen sinds de VUT is afgeschaft en de pensioenleeftijd stijgt.

Bij de verhoging van de pensioenleeftijd in 2013 voelden veel mensen die vlak voor hun pensioen zaten of al met de VUT waren, zich bekocht. Ineens ontstond een onverwacht pensioengat. De FNV stelt nu dat de versnelde verhoging weer van tafel moet. Dat was destijds een maatregel die in de crisis ontstond, en dat is nu niet meer aan de orde. Tevens wil de FNV dat mensen met een zwaar beroep, of mensen die jong beginnen met werken, eerder kunnen stoppen met werken, maar met behoud van koopkrachtreparatie voor diegenen met de laagste inkomens.

Besparen op AOW kóst ook geld

Opschuiven van de pensioenleeftijd leidt tot een besparing van de AOW kosten. Maar deze eist zijn tol qua gezondheid van de werknemers. Uitval betekent een inkomensterugval voor de werknemer en extra financiële lasten voor de werkgevers. Tevens krijgt de werkgever extra taken om de zieke medewerker te volgen en de juiste begeleiding te bieden teneinde te re-integreren.

De verwachte stijging van het aantal oudere arbeidsongeschikten leidt tot een verhoging van de huidige WGA premies.

Duurzame inzetbaarheid wordt hiermee nog belangrijker voor de werkgever. De werkgever heeft nog steeds mogelijkheden om de kosten van arbeidsongeschiktheid te beïnvloeden. Download onze whitepaper voor meer inzicht.

Publicatie datum: 19 juli 2017
Meer over dit nieuwsbericht Pascal Koopman Risk consultant Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport