Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

58% arbeidsongeschikten kunnen (deels) aan de slag

UWV heeft nog steeds te weinig verzekeringsartsen, ondanks dat er 180 artsen in opleiding zijn. Hierdoor lukt het niet om op korte termijn alle noodzakelijke herbeoordelingen door UWV uit te laten voeren.

Het Ministerie van Sociale Zaken heeft eerder onderzoek laten doen waaruit blijkt dat na een herkeuring 58 procent van de arbeidsongeschikten weer (deels) aan de slag kunnen.

Arbeidsongeschikten zijn aan hun lot overgelaten

Arbeidsongeschikten die op advies van de verzekeringsarts na twee jaar weer terug konden komen op de arbeidsmarkt zijn in feite jarenlang aan hun lot overgelaten, zegt Schut-Welkzijn, VVD kamerlid. 'Eindelijk hebben we afgelopen jaar afspraken gemaakt met de minister om dat beleid van het UWV te veranderen. Er is toen gezorgd voor 10 miljoen euro extra. De achterstanden zouden worden ingelopen, maar nu blijkt dat daar heel weinig van terechtkomt.'

Pensionerende verzekeringsartsen

Het probleem zit hem vooral in het feit dat het UWV te weinig verzekeringsartsen heeft. En hoewel er op dit moment 180 verzekeringsartsen in opleiding zijn - op een totaal van achthonderd - biedt dat volgens Schut-Welkzijn onvoldoende soelaas voor de vervanging van pensionerende verzekeringsartsen. 'Er moet echt een tandje bij, want we willen niet dat mensen thuis komen te zitten als ze eigenlijk wel kúnnen werken. En het is uiteindelijk ook veel beter voor mensen zelf.'


Lees meer over de achterstand bij UWV. 

Publicatie datum: 6 februari 2017
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport