Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Vitaliseren van de zorgcollectiviteit

Prijsvergelijker PriceWise concludeert uit onderzoek dat collectiviteiten niet voordeliger zijn dan individueel af te sluiten zorgverzekeringen. Bovendien heeft de collectief verzekerde geen maatwerk verzekering. Minister Schipper stelt, als reactie hierop, dat collectiviteiten nauwelijks voordeel opleveren en geeft de NZA opdracht de regelgeving te verbeteren. Dreigt nu het einde van de ruim 64.000 collectieve zorgverzekeringen? Is de reactie van de minister terecht en wat is het achterliggende probleem?

Robidus is van mening dat het anders moet

Collectieven zijn veelal eenzijdig gericht op het verkrijgen van korting voor werknemers, verenigingsleden of groepen individuen die om een andere reden met elkaar zijn verbonden. Een knelpunt, want wat levert een korting op als de collectiviteit zelf geen betere dekking of dienstverlening biedt? Anderzijds geldt dit ook voor de prijsvergelijkers die individuele klanten verenigen om via hen vooral de goedkoopste zorgpolis af te kunnen sluiten. Een goed alternatief voor de traditionele collectieve zorgverzekering? Zeker niet, dat staat immers gelijk aan doorrijden op een verkeerd ingeslagen weg.

Heeft de collectiviteit nog toekomst? Ja, maar dan anders

Robidus pleit voor meer nadruk op een passende zorgdekking in combinatie met een scherpe premie en een degelijk gezondheidsprogramma. Door een programma op te stellen in samenwerking met de werkgever, kan een zorgverzekeraar het verschil maken. Werkgevers kunnen hun rol pakken voor gezonde werkomstandigheden en kwalitatieve verzuimbegeleiding. De zorgverzekeraar kan dit ondersteunen met een passend aanbod voor privé- en werkgerelateerde dekkingen. Daar hebben werknemer, werkgever en zorgverzekeraar allen belang bij. Naarmate collectief invulling wordt gegeven aan preventie en herstel kan een scherpere premie worden bedongen. De essentie is dat gezond gedrag wordt beloond en men verder kijkt dan sec de voordeligste verzekering zonder tegenprestatie.

Individualisering van de zorgpolis

Dat binnen collectieven minder dekkingskeuzes zijn dan de volledige markt aan zorgverzekeringen te bieden heeft, herkennen wij. We zien dat een collectief keuze in pakketten aanbiedt, maar dat de dekking slechts in beperkte mate individueel kan worden bepaald. Verzekeraars zouden hier richting aan kunnen geven door bepaalde vergoedingen optioneel (bijvoorbeeld zwangerschapgerelateerde-/ alternatieve zorg) aan te bieden. Zo wordt voorkomen dat men (gedwongen) voor zwangerschap/ bevalling aanvullend is verzekerd zonder dat daar behoefte aan is.

Anderzijds zien we een trend dat werknemers zo weinig mogelijk premie willen betalen en daarvoor overstappen naar een budgetpolis, een verhoogd eigen risico nemen of minder/ geen aanvullende verzekering kiezen. Dit alles in het teken van kostenbesparing terwijl er tegelijkertijd een toename aan schrijnende situaties van niet of onvoldoende gedekte zorg ontstaat. Bij goed ingerichte werkgeverscollectiviteiten zijn dekkingen echter afgestemd op het zorgprofiel van de werknemersgroep en wordt de voorlichting door deskundigen gegeven. In tegenstelling tot wat minister Schippers stelt, heeft een collectieve zorgpolis juist toegevoegde waarde. Mits deze naar bovenstaande maatstaven vitaal wordt samengesteld. 

Publicatie datum: 28 december 2016
Meer over dit nieuwsbericht Tanno Lith Manager Risk Consultancy Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport