Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Vanaf 1 mei 2016 geen VAR meer

Wat zijn de gevolgen?

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor ZZP'ers verdwijnt per 1 mei 2016. Hier stemde de Eerste Kamer 2 februari jl. mee in. De Tweede Kamer ging al eerder akkoord.

De Verklaring Arbidsrelatie (VAR) is in het leven geroepen om duidelijkheid te verschaffen over de positie van ZZP’ers. Echter worden veel werkgevers nog steeds geconfronteerd met naheffing van sociale werknemersverzekeringen bij het inhuren van ZZP’ers. De modelovereenkomsten, die de VAR per 1 mei vervangen, moeten ZZP'ers en opdrachtgevers meer duidelijkheid en zekerheid geven.

In samenwerking met externe organisaties stelt de Belastingdienst algemene modelovereenkomsten op. Op grond hiervan hoeft een opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Overgangsperiode
De nieuwe regeling gaat pas echt van kracht vanaf 1 mei 2017 en wordt vanaf dan ook daadwerkelijk gehandhaafd. Tot die tijd vindt er een overgangsperiode plaats.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

Wanneer u gebruik maakt van ZZP'ers heeft de nieuwe wet absoluut gevolgen. Het is van belang het beleid en de interne procedures aan te passen om zo aan de regels van de nieuwe wet te voldoen. De specialisten van Robidus kunnen u adviseren over de gevolgen van de wetswijziging voor uw organisatie. Neem voor meer informatie contact met ons op.


Publicatie datum: 5 februari 2016
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport