Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Geen transitievergoeding bij langdurig ziekteverzuim?

Volgens de Wet werk en zekerheid (Wwz) heeft een werknemer bij ontslag recht op een transitievergoeding. Dus ook als een werknemer, na twee jaar ziekte, uit dienst gaat. En dat leidt tot ongewenste situaties.

Veel werkgevers voorkomen het uitbetalen van een transitievergoeding door een langdurig zieke medewerker in dienst te houden op basis van een nul-uren contract. Vaak ook als er al een WIA-beoordeling heeft plaatsgevonden. Dit leidt tot een onwenselijke situatie voor alle betrokkenen.

De Minister wil dan ook de transitievergoeding na 104 weken ziekteverzuim schrappen of verlagen, op voorwaarde dat de werkgever zich heeft ingespannen voor re-integratie. "Als een werkgever iemand voor twee jaar doorbetaalt bij ziekte en dan ook nog eens een transitievergoeding moet betalen, wordt dat als onbillijk ervaren", zegt Asscher.

Update: Vanaf 2020 kunnen werkgevers bij UWV compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding. Lees hier meer over de compensatie.

Publicatie datum: 9 maart 2016
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport