Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Stress neemt toe onder werknemers

Gemiddelde verzuimduur van burn-out is 242 dagen

Het verzuim in Nederland is in vergelijking met vorig jaar stabiel en bedraagt 3,5 procent. Het aantal werknemers dat uitvalt met een burn-out neemt echter toe. 

Uit onderzoek van ArboNed blijkt dat 20 procent van het langdurend verzuim wordt veroorzaakt door stress:

  • uitval door spanningsklachten (gemiddeld 167 dagen verzuim)
  • uitval door overspannenheid (gemiddeld 183 dagen verzuim)
  • uitval door burn-out (gemiddeld 242 dagen verzuim)

Verzuim door stress neemt toe

Het aantal werknemers dat uitvalt door stress daalt ten opzichte van vorig jaar. Echter, áls men uitvalt, dan valt men langer uit. ArboNed constateert opnieuw een verzwaring van de diagnostiek in stressgerelateerd verzuim. Er doet zich relatief meer burn-out voor: het aantal burn-out gevallen stijgt ten koste van (de minder zware) gevallen met spanningsklachten. Dit komt doordat de psychische gevallen zwaarder worden, maar het is ook mogelijk dat er een verschuiving is opgetreden in de diagnostisering.

Rol leidinggevende cruciaal bij voorkomen burn-out

Bijna 2,7 miljoen werknemers in Nederland hebben te maken met een hoge werkdruk. Ongeveer een miljoen werknemers loopt het risico op een burn-out. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS blijkt dat vooral werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende een hoog risico op een burn-out hebben. Dat risico neemt toe als de steun van leidinggevenden en collega’s afneemt. Zo heeft van de werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende, 45 procent burn-out klachten. Dit tegenover 18 procent van de werknemers die deze steun wel ervaart. Ook een hoge werkdruk in combinatie met gebrek aan zelfstandigheid of ontwikkelmogelijkheden in het werk verhoogt de kans op een burn-out.

Lees verder: Duidelijke afspraken kunnen stress en burn-outs voorkomen.

Publicatie datum: 1 december 2016
Meer over dit nieuwsbericht Willeke Eskes Specialist verzuim Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport